+31 (0)88 - 46 88 488

Voor informatie of specifieke wensen

Share

Column: Heksenjacht op Trump

Google Auteur
19-05-2017 10:38:48
Poetin grapte deze week dat hij erg teleurgesteld was in zijn minister van Buitenlandse Zaken. Hij kon zich niets herinneren van geheime informatie die hij volgens verschillende Amerikaanse media had gekregen tijdens zijn gesprek met Trump. Toch blijven de Amerikaanse mainstream media de suggestie wekken dat er nauwe banden zijn tussen president Trump en het Kremlin. Waar al die hysterie in de Amerikaanse mainstream media op gebaseerd is, dat blijft voor de kritische toeschouwer een groot vraagteken.

Hij was niet de enige, want ook andere personen die bij deze ontmoeting aanwezig waren konden zich daar niets van herinneren. Toch blijven de Amerikaanse mainstream media de suggestie wekken dat er nauwe banden zijn tussen president Trump en het Kremlin. Waar al die hysterie in de Amerikaanse mainstream media op gebaseerd is, dat blijft voor de kritische toeschouwer een groot vraagteken.

In plaats van inhoudelijk verslag te doen van de ontmoeting tussen Lavrov en Trump heeft een krant als de Washington Post meer aandacht voor de vraag of die Russische fotograaf niet toevallig een spion is die stiekem een zendertje in het Witte Huis geplaatst heeft. Er moest toch iets zijn om Trump te kunnen beschuldigen van banden met Rusland? Misschien kunnen de Amerikaanse media een nieuw feitenvrij verhaal verzinnen, op basis van anonieme bronnen en vage bewijzen die niemand kan controleren.

Het was grappig geweest als het niet zo ernstig was. Met de kracht van herhaling creëren de gelijkgeschakelde Amerikaanse media hun eigen werkelijkheid, waarin president Trump de grote boeman is en Rusland ter verantwoording wordt geroepen voor alles wat verkeerd gaat. Feiten doen er kennelijk niet meer toe, want die passen niet bij het beeld dat de media proberen te schetsten.

Een voorbeeld daarvan is het nieuws dat deze week naar buiten kwam over Seth Rich, de campagnemedewerker van de Democraten die vorig jaar onder verdachte omstandigheden vermoord werd. Uit het onderzoek naar deze moord kwamen sterke aanwijzingen naar voren dat hij de vertrouwelijke e-mails van Hillary Clinton had doorgestuurd naar Wikileaks. Dat terwijl Clinton 'Russische hackers' de schuld gaf van het lekken van haar emails. Heeft u daar iets over gehoord in de media?

Frank Knopers

Wilt u reageren op deze column? Stuur dan een email naar redactie@marketupdate.nl