+31 (0)88 - 46 88 488

Voor informatie of specifieke wensen

Gouden Tientje
Gouden Tientje
Gouden Tientje

Goudstandaard Prijs alert

Direct een melding bij jouw koersdoel.

Ik heb / wil:
Ik ben geinteresseerd om te:
Mijn koersdoel in € per kilo is:
Stuur mij een email:

Gouden Tientje

Gouden tientjes zijn Nederlandse munten met een rijke historie. De historie gaat terug tot het jaar 1818 onder het bewind van Koning Willem I. Goudstandaard levert gouden tientjes uit de periode van 1875-1933. De gouden tientjes zijn per stuk aan te schaffen en bevatten 6,048 gram puur goud.
 Voorraad: 20
Indicatie levertijd: product direct leverbaar
Aantal:
€ 218,90

Uw aankopen bij Goudstandaard zijn wereldwijd verhandelbaar en ook bij Goudstandaard weer aan te bieden voor verkoop.

Meer informatie 
Onder het bewind van Koning Willem I is in het jaar 1818 het gouden tientje geïntroduceerd in Nederland. In de daarop volgende jaren zijn er 16 miljoen gouden tientjes geslagen, de oplages waren per jaar zeer verschillend. Toen in 1840 Nederland onder leiding van Koning Willem II kwam te staan, werden er onder zijn regime slechts enkele honderden gouden tientjes geslagen. Koning Willem III veranderde 9 jaar later de naam van gouden tientje naar negotiepenning. Vanaf 1875 gingen de negotiepenningen weer gouden tientjes heten en werden de afmetingen met een minimale hoeveelheid verkleind. De laatste Nederlandse gouden tientjes zijn geslagen in het jaar 1933 tijdens het bewind van Koningin Wilhelmina.
Het gouden tientje werd tot en met 1933 in grote aantallen geslagen, maar is door het loslaten van de goudstandaard iss deze munt geen wettig betaalmiddel meer. De miljoenen gouden tientjes die in de loop van de geschiedenis geslagen zijn worden vandaag de dag voor hun goudwaarde verhandeld. Deze muntstukken hebben een gewicht van 6,72 gram en een zuiverheid van 90% puur goud. Dat betekent dat ieder muntstuk 6,048 gram aan puur goud bevat.

Door de economische crisis van de jaren '30 werd de gouden standaard in verschillende landen losgelaten, waaronder in Nerderland in het jaar 1936. Met ingang van dat jaar was het gouden tientje geen wettig betaalmiddel meer en werd de intrinsieke waarde van het goud hoger dan de nominale waarde van tien gulden. Vandaag de dag is het gouden tientje nog steeds erg populair onder beleggers, omdat de munt een relatief lage premie heeft ten opzichte van de goudprijs en omdat de munt ook een historische betekenis heeft die bij beleggers tot de verbeelding spreekt.

Prijshistorie

Andere klanten kochten ook