+31 (0)88 - 46 88 488

Voor informatie of specifieke wensen

Gouden Tientje
Gouden Tientje
Gouden Tientje

Goudstandaard Prijs alert

Direct een melding bij jouw koersdoel.

Ik heb / wil:
Ik ben geinteresseerd om te:
Mijn koersdoel in € per kilo is:
Stuur mij een email:

Gouden Tientje

Gouden tientjes zijn Nederlandse munten met een rijke historie. De historie gaat terug tot het jaar 1818 onder het bewind van Koning Willem I. Goudstandaard levert gouden tientjes uit de periode van 1875-1933. De gouden tientjes zijn per stuk aan te schaffen en bevatten 6,048 gram puur goud.
Indicatie levertijd: Onbekend
Aantal:
€ 225,83

Uw aankopen bij Goudstandaard zijn wereldwijd verhandelbaar en ook bij Goudstandaard weer aan te bieden voor verkoop.

Meer informatie 
Onder het bewind van Koning Willem I is in het jaar 1818 het gouden tientje geïntroduceerd in Nederland. In de daarop volgende jaren zijn er 16 miljoen gouden tientjes geslagen, de oplages waren per jaar zeer verschillend. Toen in 1840 Nederland onder leiding van Koning Willem II kwam te staan, werden er onder zijn regime slechts enkele honderden gouden tientjes geslagen. Koning Willem III veranderde 9 jaar later de naam van gouden tientje naar negotiepenning. Vanaf 1875 gingen de negotiepenningen weer gouden tientjes heten en werden de afmetingen met een minimale hoeveelheid verkleind. De laatste Nederlandse gouden tientjes zijn geslagen in het jaar 1935 tijdens het bewind van Koningin Wilhelmina.
Er is in de geschiedenis van het Nederlandse muntstelsel gebaseerd op de gulden tweemaal een muntcoupure geweest die de nominale waarde van tien gulden droeg. De eerste van de twee was van goud en wordt in de volksmond, zowel vroeger als nu, ‘gouden tientje’ genoemd.

Deze munt werd aanvankelijk onder de dubbele standaard in enkele stuks geslagen, maar na de invoering van de zilveren standaard verdween deze munt uit het muntstelsel. Wel werd de negotiepenning geslagen, die dezelfde afmetingen en hetzelfde goudgehalte had maar geen waard aanduiding in guldens droeg. Bij het invoeren van de gouden standaard werd het gouden tientje opnieuw in productie genomen. De intrinsieke waarde (van het metaal) stond gelijk aan de nominale waarde; de gulden was er dus aan gekoppeld. Ook werden er gouden vijfjes geslagen; tijdens de regeerperiode van Wilhelmina gebeurde dat overigens maar in één jaar, namelijk 1912. Het gouden tientje van 1892 is het zeldzaamst, van dit jaartal zijn slechts 61 tientjes geslagen. Slechts hoogst zelden komt een dergelijke munt op de markt.

Na het uitbreken van de economische crisis in de jaren '30 werd de gouden standaard losgelaten. Het laatste gouden tientje werd in 1933 geslagen. Sinds 1936, toen de "papieren standaard" werd ingevoerd, was het gouden tientje geen wettig betaalmiddel meer en ging de intrinsieke waarde boven de nominale uit. Het heeft toen nog een tijdje als beleggingsmunt gediend, tot het uiteindelijk vooral een munt voor verzamelaars werd. Door de zeer hoge waarde die het goud rond 2011 kreeg, hebben veel gouden tientjes (de minder zeldzame en niet uitzonderlijk goed bewaarde) thans opnieuw een metaalwaarde die hoger ligt dan de verzamelaarswaarde.