+31 (0)88 - 46 88 488

Voor informatie of specifieke wensen

Share

De LBMA en de Fixing van goud en zilverprijzen

21-11-2012 12:24:16
De LBMA en de Fixing van goud en zilverprijzenDe London Bullion Market Association is het concentratiepunt voor de mondiale handel in goud en zilver. Handelen op de LBMA markt is alleen mogelijk als je bent aangemeld bij de LBMA waarop de Bank of England toezicht houdt. Het merendeel van de klanten betreft grote internationale banken of bullion-dealers en smelterijen. Het LBMA- uitgangspunt: achter elke transactie ligt een fysiek product daadwerkelijk in een kluis van een aangesloten LBMA-partij. Ontvangst en betaling voor zowel goud als zilver vindt twee dagen na de deal plaats.

Geschiedenis LBMA:

Historische documenten hebben transacties getraceerd welke teruggingen tot de 17e eeuw met de aansluiting van het oudste originele lid van de LBMA, Mocatta en Goldsmid in 1684. Met met de introductie van de London Silver Fixing in 1897 en de London Gold fixing in 1919 begon de marktstructuur en professionele samenwerking met leden in een markt zoals wij die tegenwoordig kennen.
De vijf leden van de London Gold Fixing hebben de deze markt gedomineerd tot en met 1980 wanneer, gevoed door de stijgende olieprijs en groeiende internationale aandacht, de goud en zilverprijs respectievelijk 850 dollar en 50 dollar per troy ounce bedroegen. Sindsdien is de groeiende activiteit en de winstgevendheid op deze markt aanleiding geweest voor een toevlucht van internationale spelers en is de markt het middelpunt van de mondiale goud en zilverhandel.
Vanwege de enorme groei in professionele deelnemers begin jaren 80, gecombineerd met de invoering van de Financial Services Act in 1986, is de formatie van de huidige LBMA tot stand gekomen.

Pitfloor

Totstandkoming van de goud en zilver prijs (spotprijs):

De spotprijs is de basis voor alle transacties in goud en zilver. Het is een quotering gemaakt door handelaren gebaseerd op de dollar per ounce goud en/of zilver. De spotprijs is het resultaat van vraag en aanbod van alle spelers op de goud en zilvermarkt. Variërend van commerciële banken en centrale banken tot en met kleine handelaren. Banken zijn in staat om zeer grote posities in te nemen en zullen bij tijd en wijlen gaan handelen. Het handelen van grote banken heeft dan ook vrijwel direct een sterk effect op de goudprijs en zilverprijs. Desalniettemin zijn de grote banken niet de enige partij welke grote invloed op de goud en zilverprijs kunnen uitoefenen. Zodra individuele handelaren, door toedoen van relevant economisch en/of financieel nieuws, massaal eenzelfde kant op gaan handelen, zal dit ook een groot effect op de goud en-zilverprijs bewerkstelligen.
De LBMA stelt tweemaal daags de fixing van de zilver en goud prijs vast. De zogenaamde London AM en PM fixing. Twee maal per dag wordt door de spelers op de LBMA de vaste goudprijs voor het specifieke AM of PM moment vastgesteld. Handelaren over de hele wereld kunnen op basis van deze fixing hun prijzen vastleggen en hun premie daarbovenop doorberekenen aan de klant. Op deze wijze kan er geen discussie ontstaan over het niveau van spotprijs waarop de transactie gebaseerd is.

LBMA-Good Delivery status:

Het premium keurmerk op de mondiale goud en zilver-markt. De grote producenten, smelterijen, refineries zijn bij de LBMA aangesloten. Zij moeten voldoen aan een reeks van eisen om het lidmaatschap van de LBMA te behouden. De voornaamste aan de producten gestelde eisen zijn:

- Minimum 99.5% zuiverheid
- Serie-nummer
- Stempel van de producent
- Jaar van productie (uitgedrukt in 4 cijfers)

Enkele aangesloten LBMA Good –delivery producten:

- Perth-Mint
- Umicore SA
- Johnson Matthey Limited
- Royal Canadian Mint
- Xstrata Canada Coporation
- Heraeus Precious Metals GmbH