• Update #10: Levertijden voor goud en zilver

  29 mei 2020 15:16:00

  We houden u wekelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals eerder besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze wekelijkse update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

 • Kees de Kort: "Steunmaatregelen ondermijnen vertrouwen in economie"

  Datum

  De steunmaatregelen van centrale banken en overheden ondermijnen het vertrouwen in de economie. Dat zegt macro-econoom Kees de Kort in een gesprek bij het programma De Nieuwe Wereld. De maatregelen hebben als doel de economie te ondersteunen, maar het bijkomstige effect is dat consumenten en ondernemers onzeker worden over de toekomst. Ook lossen de monetaire en fiscale steunmaatregelen het onderliggende probleem niet op, namelijk dat iemand uiteindelijk het verlies moet nemen.

 • Banken trekken zich terug van de COMEX

  Datum

  Verschillende banken die actief zijn in de goudmarkt willen hun activiteiten op de COMEX afbouwen. Dat schrijft Reuters op basis van een rondvraag in de sector. Banken willen meer goudhandel verplaatsen naar Londen, omdat ze het te risicovol vinden om grote posities in New York te hebben. Zo werd de markt in maart opgeschrikt door een plotseling prijsverschil tussen goud in Londen en futures in New York.

 • Grafieken: In Gold We Trust

  Datum

  Vermogensbeheerder Incrementum heeft deze week haar jaarlijkse 'In Gold We Trust' rapport uitgebracht. Dit 356 pagina's tellende rapport staat vol met interessante grafieken over goud, grondstoffen, financiële markten, valuta, aandelenbeurzen en nog veel meer. We hebben hieronder een kleine selectie gemaakt van diverse grafieken uit het rapport. Het volledige rapport is gratis te downloaden via deze link.

 • Zwitserland exporteerde recordhoeveelheid goud naar de VS

  Datum

  Zwitserland exporteerde in april een recordhoeveelheid van 111,7 ton goud naar de Verenigde Staten. Tegelijkertijd daalde de export van goud naar traditionele afzetmarkten als China en India, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Zwitserse douane. Normaal gesproken exporteert Zwitserland vrijwel geen goud naar de VS, maar door een run op edelmetalen is de vraag in de VS sterk toegenomen. Zo importeerde het land in maart ook al meer dan 43 ton goud via Zwitserland.

 • Zambia ziet goud als strategisch bezit en wijzigt regels goudmijnsector

  Datum

  Zambia gaat de regels voor de goudmijnsector aanscherpen, omdat de regering goud heeft aangemerkt als strategisch bezit. Het kabinet heeft een wetsvoorstel aangenomen, waarmee ze goudmijnen kan verplichten om hun goud aan de regering te verkopen. Alle kleinschalige goudmijnen in het land moeten in de toekomst hun goud verkopen aan het Zambiaanse staatsbedrijf ZCCM Investments Holdings. De overheid krijgt op die manier meer grip op de productie en export van goud.

 • Markten wereldwijd gesteund door optimisme bedrijven, koers dollar keldert

  Datum

  Het algehele herstel van de belangrijke PMI-indices voor economische activiteit – die nu niet meer catastrofaal, maar nog wel heel laag zijn – en de verdere versoepeling van de lockdownmaatregelen stelden de markten gerust: risicoactiva zaten in de lift, aandelen voorop. Ook de valutakoersen reageerden: de dollar werd massaal ingeruild voor zijn belangrijkste tegenhangers, maar niet voor de traditionele veilige havens yen en Zwitserse frank.

 • Update #9: Levertijden voor goud en zilver

  Datum

  We houden u wekelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals eerder besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze wekelijkse update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

 • Hedgefondsen zoeken toevlucht in goud

  Datum

  Verschillende grote hedgefondsen zoeken hun toevlucht in goud, omdat ze vrezen voor een hoge inflatie als gevolg van alle stimuleringsmaatregelen. Ze verwachten dat grootschalige monetaire en fiscale stimulering de inflatie zal aanwakkeren, een scenario waarin goud goed zal presteren.

 • Vraag naar platina munten en baren sterk toegenomen

  Datum

  De wereldwijde vraag naar platina munten en baren steeg in het eerste kwartaal naar het hoogste niveau in vijf jaar. Beleggers kochten in het eerste kwartaal in totaal 312.000 troy ounce aan munten en baren, bijna drie keer zoveel als dezelfde periode van vorig jaar. Dat schrijft het World Platinum Investment Council (WPIC) in haar nieuwste kwartaalrapport over de platinamarkt. Vooral in Japan en de Verenigde Staten nam de belangstelling voor het edelmetaal in een vlucht naar 'hard assets' toe.