• Groene planeconomie

  18 jan. 2020 10:15:00

  Deze week lanceerde de Nederlandse overheid een nieuw investeringsfonds, gemaand Invest-NL. Met €1,7 miljard aan publieke middelen gaat dit fonds leningen verstrekken aan innovatieve start-ups en bedrijven die bijdragen aan de energietransitie. Met het Ministerie van Financiën als aandeelhouder gaat het fonds dus een actieve rol vervullen in de allocatie van kapitaal.

 • Video: Wat is er aan de hand bij Deutsche Bank?

  Datum

  Deutsche Bank heeft de afgelopen jaren flinke klappen geïncasseerd op de beurs. Het aandeel kost op het moment van schrijven minder dan €8, waarmee de marktwaarde nog maar 25% is ten opzichte van de boekwaarde. De bank bungelt daarmee onderaan het lijstje van laagst gewaardeerde banken, samen met een Italiaanse probleembank als Monte dei Paschi di Siena. Beleggers hebben er dus weinig vertrouwen in dat de bezittingen van Deutsche Bank daadwerkelijk waard zijn waarvoor ze op de balans staan.

 • Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte in 2019

  Datum

  De voorraden van goud-ETF's zijn het afgelopen jaar met 14% gestegen tot een recordniveau van bijna 2.900 ton. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Zowel in Europa als in Noord-Amerika voegden beleggers het afgelopen jaar edelmetaal aan hun posities toe, terwijl de goudvoorraden in Aziatische ETF's gelijk bleven. Beleggers kochten het afgelopen jaar goud vanwege dalende rente, oplopende geopolitieke spanningen en verruiming van het monetaire beleid.

 • ABN verlaagt spaarrente naar 0% en introduceert negatieve rente

  Datum

  De ABN Amro heeft als eerste grote bank in Nederland besloten de spaarrente te verlagen naar 0%. Met ingang van 1 april bouwen spaarders geen rente meer op met hun spaargeld. Voor vermogende klanten met meer dan €2,5 miljoen op hun rekening brengt de ABN zelfs negatieve rente in rekening. Voor tegoeden boven deze grens betalen spaarders vanaf april 0,5% rente aan de bank. Het gaat dan om ongeveer 5.200 rekeninghouders.

 • Podcast: Sander Boon over de waarde van geld

  Datum

  We vinden het tegenwoordig vanzelfsprekend om te betalen met een bankpas of via internetbankieren. Het geldsysteem is gebaseerd op vertrouwen en is door digitalisering van het betalingsverkeer steeds afhankelijker geworden van banken. Dit niet altijd zo geweest, want vroeger was geld nog een marktfenomeen. Munten ontleenden hun waarde aan het gewicht in goud en zilver. Bankbiljetten aan het feit dat ze ingewisseld konden worden voor edelmetaal.

 • Rally valuta opkomende markten na afname spanningen rond Iran

  Datum

  Het jaar 2020 begint voor de financiële markten positief. Door het nieuws dat het conflict tussen de VS en Iran vooralsnog is ingedamd, het vooruitzicht op een handelsakkoord tussen de VS en China en het goede nieuws over de grote economieën van de wereld stegen de koersen op de aandelenmarkten wereldwijd naar recordhoogtes.

 • Goud als politiek wapen?

  Datum

  De afgelopen week steeg de goudprijs in euro's naar recordhoogte door oplopende geopolitieke spanningen. De financiële markten vreesden voor een escalatie tussen Iran en de Verenigde Staten, maar die bleef gelukkig uit. Daardoor zakte de goudprijs uiteindelijk weer wat terug tot net iets boven de slotkoers van vorige week.

 • Rabobank: "Fed verlaagt rente in 2020 naar nul procent"

  Datum

  De Federal Reserve zal de rente dit jaar naar nul procent brengen. Dat zegt Philip Marey, analist van de Amerikaanse markt bij de Rabobank, in een interview met Bloomberg. Hij verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar in een milde recessie zal belanden. Ook houdt hij rekening met de mogelijkheid van een preventieve renteverlaging bij afnemende groei van de economie.

 • Griekse overheid begint offensief tegen zwart geld

  Datum

  Grieken riskeren met ingang van dit jaar een hoge boete als ze minder dan 30% van hun inkomen giraal uitgeven. Dat is het gevolg van nieuwe wetgeving, waarmee de overheid grootschalige belastingontduiking wil aanpakken. De nieuwe regering verwacht dat deze maatregel jaarlijks meer dan €500 miljoen zal opleveren, ofwel via boetes ofwel door hogere belastinginkomsten. Deze vorm van financiële repressie moet de florerende zwarte economie in Griekenland terugdringen.

 • Fed worstelt met exitstrategie repomarkt

  Datum

  De Federal Reserve heeft de afgelopen maanden via de repomarkt meer dan $250 miljard aan liquiditeit verstrekt. Daarmee wist de centrale bank een acute liquiditeitscrisis eind vorig jaar te voorkomen. De vraag is echter hoe de Fed deze maatregelen kan terugdraaien, want de markt lijkt daar nog niet klaar voor te zijn. Integendeel, de centrale bank blijft haar balans deze maand nog verder opschroeven. Krijgt de Fed een permanente rol in de repomarkt?