• Wat is het vooruitzicht voor de goudprijs in 2021?

  15 jan. 2021 14:17:00

  Goud heeft in 2020 geprofiteerd van ongekende steunmaatregelen door centrale banken en overheden. Door de coronacrisis zochten meer spaarders en beleggers hun toevlucht in edelmetalen. Ook profiteerde goud van de historisch lage rente, waardoor spaargeld bijna niets meer oplevert. In dollars steeg de goudprijs vorig jaar met bijna 25%, het beste resultaat in tien jaar tijd. Weet het edelmetaal deze positieve trend in 2021 vast te houden?

 • Lagarde: “Digitale euro binnen vijf jaar”

  Datum

  Christine Lagarde hoopt binnen vijf jaar een digitale euro te kunnen lanceren. Dat onthulde de president van de ECB deze week in een virtuele economische conferentie van persbureau Reuters. “Ik denk dat we een digitale euro zullen krijgen, hopelijk in minder dan vijf jaar”, aldus de centraal bankier. Deze digitale euro is de beoogde opvolger van contant geld, ook al benadrukt de ECB dat de munten en bankbiljetten zullen blijven bestaan.

 • Rente blijft ook in 2021 extreem laag

  Datum

  Centrale banken zullen de rente ook in 2021 extreem laag houden, zo blijkt uit een rondvraag van Bloomberg. Hoewel de wereldeconomie naar verwachting dit jaar weer uit het dal klimt houden centrale banken vast aan een zeer ruim monetair beleid. Zo heeft geen van de grote centrale banken plannen om dit jaar de rente al te verhogen. Sterker nog, in landen als China, India, Rusland en Mexico verwachten economen dit jaar zelfs een verdere daling van de beleidsrente. Centrale banken durven nog niet op de rem te stappen, omdat dit het herstel van de economie zou kunnen schaden.

 • Zambia legt nieuwe goudvoorraad aan

  Datum

  De centrale bank van Zambia is dit jaar begonnen met de aankoop van goud om haar goudreserve aan te vullen. Op die manier wil de centrale bank de samenstelling van haar internationale reserves verbreden. "In tijden van stress op de financiële markten, wanneer bezittingen in waarde dalen, kan goud van toegevoegde waarde zijn. Het kan de portefeuille beschermen tegen grote verliezen", zo verklaarde Christopher Mvunga, gouverneur van de centrale bank. Sinds 1995 heeft het land al geen eigen goudvoorraad meer, omdat het door een tekort aan valutareserves haar goud moest verkopen.

 • Centrale banken verkochten weer goud in november

  Datum

  Centrale banken hebben in november per saldo weer goud verkocht, zo schrijft de World Gold Council. Er zijn nog steeds landen die edelmetaal aan hun reserves toevoegen, maar het aangekochte volume was minder groot dan een grote verkooptransactie door Turkije. In totaal kochten centrale banken 16 ton goud, waarvan Oezbekistan de lijst aanvoerde met de aankoop van 8,4 ton.

 • Markten halen schouders op over onrust in Washington

  Datum

  De ongekende gebeurtenissen op het Amerikaanse Capitool maakten vorige week geen enkele indruk op de financiële markten. Amerikaanse aandelen bereikten nieuwe recordhoogtes, rentes en commodity’s bleven stijgen en de Amerikaanse dollar vond na wekenlange verliezen weer houvast. Beleggers zagen de relschoppers kennelijk niet als een serieuze bedreiging voor het Amerikaanse Congres. Ze richten hun blik liever op de politieke cyclus waarin de Democraten het in alle geledingen van de overheid voor het zeggen krijgen.

 • Coronacrisis zet dollarhegemonie onder druk

  Datum

  De coronacrisis en politieke instabiliteit in de Verenigde Staten zetten de status van de dollar als wereldreservemunt onder druk. Zo daalde het marktaandeel van de dollar in valutareserves van centrale banken vorig jaar tot het laagste niveau sinds 1996. Centrale banken houden momenteel ongeveer 61% van hun valutareserves aan in dollars, terwijl dat vijf jaar geleden nog 65% was. Ook China bouwde haar positie in Amerikaanse staatsleningen gestaag af. De euro, het Britse pond en de Japanse yen kregen een groter aandeel in de reserves van centrale banken.

 • ABN Amro: 'Platina maakt inhaalslag in 2021'

  Datum

  Na het goede resultaat in 2020 zullen de edelmetalen ook dit jaar uitblinken. Vooral platina en zilver zijn op dit moment interessant, zo concludeert analiste Georgette Boele van de ABN Amro in een nieuwe update over de edelmetalen. Door het verwachte herstel van de wereldeconomie zal de vraag naar deze edelmetalen met industriële toepassingen dit jaar toenemen. Volgens Boele zal zilver dit jaar beter presteren dan goud. Platina is mogelijk nog interessanter, omdat dit edelmetaal nog steeds relatief goedkoop is ten opzichte van andere edelmetalen.

 • Mogelijk langere levertijden door drukte logistiek centrum (update)

  Datum

  Door het grote aantal bestellingen van de afgelopen dagen is het momenteel erg druk bij ons logistiek centrum. Daardoor kan het een week duren voordat we uw bestelling kunnen versturen. Normaal gesproken passen we de capaciteit daarop aan, maar door de maatregelen tegen het coronavirus mogen er maar een beperkt aantal mensen in de kluis werken. We doen uiteraard ons best om alle bestellingen zorgvuldig af te wikkelen en houden u op de hoogte van de status van uw bestelling.

 • Hypotheekrente voor 20 jaar in Denemarken naar 0%

  Datum

  Wie een huis wil kopen in Denemarken hoeft geen rente meer te betalen op de hypotheek. Zelfs voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar rekenen sommige banken al 0% rente. Nordea Bank is de eerste Deense bank die de rente voor deze looptijd naar nul verlaagde, maar andere banken zullen naar verwachting snel volgen.