• Column: Palladium of goud?

  15 feb. 2019 20:46:00

  De prijs van palladium bereikte deze week een recordniveau van €40.000 per kilogram. Het edelmetaal is voor het eerst sinds 2002 zelfs weer duurder dan goud. Sinds augustus gaat de prijs van palladium in een rechte lijn omhoog, gedreven door een structureel tekort in de markt.

 • Alan Greenspan: Goud en economische vrijheid (1966)

  Datum

  Alan Greenspan schreef in 1966 een helder essay over de essentie van goud. In het stuk houdt hij een pleidooi voor een gouden standaard, omdat dit de meest effectieve manier is om te voorkomen dat overheden teveel schulden maken. De voormalig centraal bankier schrijft over de disciplinerende werking van goud onder een gouden standaard, omdat het een excessieve kredietcreatie in de weg staat. Hij schrijft dat de grote depressie van de jaren dertig niet veroorzaakt is door de beperkingen die de gouden standaard oplegde, maar door een veel te ruime kredietcreatie in de jaren voorafgaand aan de crisis.

 • EU wil dominantie van de dollar in energiemarkt aanpakken

  Datum

  De EU wil de dominante positie van de dollar in de energiemarkt aanpakken en heeft daarvoor een nieuwe werkgroep in het leven geroepen. Deze werkgroep van verschillende Europese energiebedrijven moet onderzoeken hoe de euro de functie van de dollar kan overnemen als handelsmunt. Ook zullen ze in kaart brengen wat de belangrijkste obstakels zijn voor een omschakeling naar de euro.

 • Rogoff: "Verdwijnen contant geld is gunstig voor goud"

  Datum

  Het verdwijnen van contant geld zal een positieve impact hebben op goud. Dat zegt econoom Kenneth Rogoff in een interview met de World Gold Council. Hij verwacht dat de rol van contant geld in de economie steeds kleiner zal worden, waarbij met name de grote bankbiljetten uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Als gevolg daarvan wordt het minder interessant om contant geld te bewaren en zal men vaker uitwijken naar goud.

 • Wie gaat de Amerikaanse schulden financieren?

  Datum

  De afgelopen decennia heeft de Amerikaanse overheid niet veel moeite gehad om haar tekorten te financieren. De Amerikaanse dollar is nog altijd de wereldreservemunt, wat betekent dat centrale banken wereldwijd dollars aanhouden in hun reserves. Toch is er de laatste jaren een verandering van de trend zichtbaar. Landen als China en Japan breiden hun dollarreserves niet meer uit, terwijl een land als Rusland zelfs een groot deel van haar dollarreserves van de hand heeft gedaan.

 • Wordt Chinese yuan de nieuwe wereldmunt?

  Datum

  De Amerikaanse dollar is nog steeds de belangrijkste valuta in de wereld, maar kan de Chinese yuan deze rol overnemen? Deze vraag staat centraal in een nieuwe aflevering van Tegenlicht. Financieel journalist Maarten Schinkel ging op onderzoek uit en sprak met verschillende handelaren en economen over de opmars van de yuan.

 • Gaat de Federal Reserve de rente weer verlagen?

  Datum

  De Federal Reserve heeft de rente de afgelopen jaren geleidelijk verhoogd, maar daar zou wel eens een einde aan kunnen komen. Dat suggereerde Janet Yellen, voormalig topvrouw van de Amerikaanse centrale bank, in een interview met CNBC. Ze verwacht dat de centrale bank een renteverlaging zal doorvoeren, indien het negatieve sentiment overslaat op de Amerikaanse economie.

 • Nieuwe consolidatieslag in de goudmijnsector?

  Datum

  Na een aantal zware jaren lijkt er eindelijk weer beweging te zitten in de goudmijnsector. In september vorig jaar werd Randgold overgenomen door Barrick Gold en begin dit jaar besloot Newmont haar concurrent Goldcorp in te lijven. De grootste mijnbouwbedrijven consolideren hun krachten, terwijl de goudprijs de afgelopen maanden profiteerde van een negatief sentiment op de aandelenmarkt.

 • 'Negatieve rente zorgt voor sneller economisch herstel'

  Datum

  Een negatieve rente kan een nuttige bijdrage leveren aan sneller economisch herstel. Dat schrijft econoom Vasco Cúrdia van de Federal Reserve in de laatste nieuwsbrief van de Federal Reserve van San Francisco. Hij concludeert dat de Amerikaans economie eerder was hersteld als de centrale bank een negatieve rente had ingevoerd. Met een beleidsrente van -0,25% of zelfs -0,75% had de economie sneller uit een deflatoire crisis kunnen ontsnappen, met als enige bijwerking dat de inflatie wat verder zou oplopen.

 • Hoe kunnen we de pensioenfondsen verbeteren?

  Datum

  Afgelopen zondag was Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank, te gast bij Buitenhof. In de uitzending hield hij een pleidooi voor het versterken van buffers van huishoudens. Ook sprak hij zijn voorkeur uit voor het aanscherpen van de hypotheekverlening om de Nederlandse economie weerbaarder te maken. Zo moet de maximale leencapaciteit volgens hem geleidelijk omlaag naar 90% van de waarde van het huis.