• Goudprijs veert op door recessieangst

  12 aug. 2022 13:56:10

  De goudprijs zit de laatste weken weer in een opwaartse trend, omdat beleggers zich meer zorgen maken over een recessie dan over renteverhogingen door de centrale bank. In juli daalden de producentenprijzen in de Verenigde Staten voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie. Een opvallende trendbreuk met de periode daarvoor, toen logistieke problemen en hoge energieprijzen de boventoon voerden. Dat geeft centrale banken nu ruimte om de rente minder snel te verhogen.

 • Wat betekent inflatie en deflatie voor obligaties?

  Datum

  Afgelopen decennia was het voor beleggers makkelijk om hun risico te spreiden. Een beleggingsportefeuille met 60% in aandelen en 40% in obligaties leverde zowel in goede als in slechte tijden namelijk rendement op. Bij economische voorspoed stegen de aandelenkoersen, terwijl obligaties juist goed presteerden in tijden van crisis. Deze populaire strategie leverde jarenlang rendement zonder risico, maar lijkt dit jaar het omgekeerde op te leveren. Risico zonder rendement. Hoe kun je als belegger je vermogen beter beschermen?

 • Joseph Wang: "Goud is meer hedge tegen overheden dan tegen inflatie"

  Datum

  Door toenemende financiële repressie van overheden en banken valt er steeds meer voor te zeggen om fysiek goud te bezitten. De waarde van goud zit hem vooral in het feit dat het buiten het financiële systeem valt en dus niet zo makkelijk in beslag genomen kan worden als bijvoorbeeld banktegoeden. Dat zegt Joseph Wang, voormalig handelaar van de Federal Reserve, in een interview met Paul Buitink. In dat interview legt hij ook uit hoe de repomarkt werkt, wat bankreserves zijn en welke rol de centrale bank daarin speelt, onderwerpen die hij ook behandelt in zijn boek Central Banking 101.

 • Zoltan Pozsar waarschuwt voor economische depressie

  Datum

  De westerse wereld staat aan de vooravond van een economische depressie, veroorzaakt door economische oorlogsvoering en de machteloosheid van centrale banken. Dat schrijft kredietanalist Zoltan Pozsar van Credit Suisse in een nieuwe analyse. Hij legt uit dat de hoge inflatie van dit orlogsvoering. Dat zorgt namelijk voor hoge energieprijzen en verstoringen in internationale logistieke ketens, problemen die centrale banken niet kunnen oplossen met renteverhogingen of opkoopprogramma's. Wat betekent dat voor de wereldeconomie?

 • Vraag naar beleggingsgoud in Europa blijft toenemen

  Datum

  De vraag naar beleggingsgoud in Europa is de laatste jaren verder toegenomen en was ook in het tweede kwartaal substantieel. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de wereldwijde goudmarkt. Na de coronacrisis met negatieve rentes zorgt nu hoge inflatie en geopolitieke onzekerheid voor een vlucht naar edelmetalen. Hoewel het tweede kwartaal minder uitbundig was dan het eerste kwartaal bleven vooral Europese beleggers goud kopen. Ook centrale banken blijven edelmetaal aan hun reserves toevoegen, een trend die steeds breder gedragen wordt.

 • Bbp daalt, rendementen en dollar omlaag door vrijblijvende reactie Federal Reserve

  Datum

  Strikt technisch gezien is de Amerikaanse economie nu in een recessie beland. De renteverhogingen van de Federal Reserve worden nu van bijeenkomst tot bijeenkomst bepaald en zijn volledig afhankelijk van de inflatie en de arbeidsmarktcijfers. Dit besef zorgde in de VS voor een scherpe daling van de rendementen, wat vervolgens de dollar onderuit haalde ten opzichte van bijna elke belangrijke valuta ter wereld. De euro was een verrassende uitzondering: die heeft het nog steeds moeilijk door de langzame maar gestage beperking van de gasstroom uit Rusland. De koplopers van vorige week waren Latijns-Amerikaanse commodityvaluta, onder aanvoering van de Braziliaanse real, die ten opzichte van de dollar bijna 6% steeg.

 • Rusland wil eigen standaard voor goud als alternatief voor LBMA

  Datum

  Rusland wil een nieuwe standaard voor de edelmetaalmarkt lanceren als alternatief voor de Londen Bullion Market Association (LBMA). Dat staat in een brief van het Russische ministerie die deze week in handen is gekomen van persbureau RIA Novosti. De nieuwe standaard moet Moscow World Standard (MWS) gaan heten en omvat naast een kwaliteitskeurmerk ook een handelsplatform voor edelmetalen. Rusland wil hiermee een volwaardig en internationaal alternatief lanceren voor de goudmarkt in Londen.

 • Cryptocast: Is Bitcoin een bubbel?

  Datum

  Is Bitcoin een bubbel of is het een goed alternatief voor fiatgeld? In deze aflevering van de Cryptocast praten Herbert Blankesteijn en Paul Buitink met macro-econoom Jasper Lukkezen over de toekomst van virtuele munten. Volgens Lukkezen heeft Bitcoin veel kenmerken van een bubbel, omdat het geen intrinsieke waarde heeft en mensen het vooral kopen in de verwachting het voor meer geld te kunnen verkopen. In dat opzicht zijn virtuele munten volgens hem meer geschikt als belegging dan als betaalmiddel.

 • Winstmarges goudmijnen dalen door hogere productiekosten

  Datum

  De winstmarges van goudmijnen staan onder druk door de combinatie van een lagere goudprijs en almaar stijgende productiekosten. Dat verklaart waarom goudmijnaandelen de laatste maanden relatief gezien slechter presteerden dan het edelmetaal zelf. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de gestegen brandstofkosten, energieprijzen en loonkosten. Ook heeft de goudmijnsector door hoge winstmarges van afgelopen kwartalen de productie van minder rendabele mijnen opgeschroefd, wat de gemiddelde kostprijs verder deed stijgen.

 • Dollar geraakt door tekenen van stagnatie in VS; euro presteert wisselend na ‘hawkish’ verrassing ECB

  Datum

  Door de teleurstellende cijfers over de Amerikaanse economie daalden overal ter wereld de rendementen. Er is nu geen enkele kans meer dat de Federal Reserve deze week de rente met 100 basispunten verhoogt. Direct na de verrassende renteverhoging van 50 basispunten door de ECB veranderde er voor de gemeenschappelijke munt verbazingwekkend weinig, maar hij deed wel mee aan het algehele koersherstel ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vooral commodity-valuta´s presteerden door de stabiliserende commodityprijzen heel goed.