• Goudprijs naar laagste niveau in bijna een jaar

  2 maart 2021 15:20:00

  De goudprijs zakte deze week naar €45.660 per kilo en bereikte daarmee het laagste niveau in bijna een jaar. De prijs van het edelmetaal staat onder druk door de stijging van de rente en verbeterde vooruitzichten over het herstel van de economie. Ook verwachten beleggers dat het nieuwe Amerikaanse stimuleringsprogramma van $1,9 biljoen een positieve bijdrage zal leveren. In dollars zakte de prijs van het edelmetaal naar $1.707 per troy ounce, het laagste niveau in acht maanden.

 • Duitse banken willen geen spaargeld meer

  Datum

  Duitse banken hebben steeds meer last van de negatieve rente en proberen spaarders daarom naar andere banken te sturen. Door de coronacrisis zijn Duitsers nog meer gaan sparen, waardoor banken verder onder druk komen te staan. Ze stallen het spaargeld namelijk bij de ECB, waar ze jaarlijks een depositorente van een half procent betalen. Banken proberen deze kosten door te berekenen, maar lopen nu tegen grenzen aan.

 • Grafiek: Aandelen niet-winstgevende techbedrijven door het dak

  Datum

  Sinds het begin van de coronacrisis hebben aandelen van niet-winstgevende technologiebedrijven het aanzienlijk beter gedaan dan de markt. Zelfs na de recente verkoopgolf in technologieaandelen staan ze nog steeds ruim twee keer zo hoog als een jaar geleden. Dat terwijl de MSCI Europe, een index van 432 grote bedrijven verspreid over 15 Europese landen, in dezelfde periode nauwelijks gestegen is.

 • Sterke stijging euro en dollar door onrust op obligatiemarkt

  Datum

  Het was een heftige week voor de obligatiemarkten, en dat had duidelijk ook effect op de valutahandel. Een veiling van staatsobligaties in de VS verliep slecht, en dat was de directe katalysator voor een scherpe stijging van de rendementen. Obligatiebeleggers zijn duidelijk bang voor de combinatie van een inflatievriendelijk monetair beleid en het immense aanbod dat door de wijdverbreide massale begrotingstekorten is ontstaan.

 • Vraag naar beleggingsgoud VS naar hoogste niveau sinds 2011

  Datum

  De vraag naar beleggingsgoud in de Verenigde Staten bereikte vorig jaar het hoogste niveau sinds 2011. Amerikanen kochten vanwege de coronacrisis voor $3,8 miljard aan gouden munten en goudbaren. Ook dit jaar is het edelmetaal niet aan te slepen, want het Amerikaanse munthuis verkocht in januari al 220.000 troy ounce aan beleggingsmunten. Dat was het hoogste volume in een maand sinds december 2009 en de beste januarimaand van deze eeuw. Ook de cijfers van februari zijn veelbelovend, want halverwege de maand stond de teller al op 118.500 troy ounce.

 • Wat is het vooruitzicht voor zilver?

  Datum

  De zilverprijs lijkt weer wat te stabiliseren na de run op zilver begin deze maand. De belangstelling voor het edelmetaal is nog steeds groot, maar van een zogeheten silversqueeze lijkt vooralsnog geen sprake te zijn. Wel zien de vooruitzichten er nog steeds gunstig uit, omdat ook de industriële vraag naar zilver aantrekt en de inflatie oploopt. Daardoor zitten veel grondstoffen weer in een opwaartse trend. Samen met de terugkeer van beleggers in de zilvermarkt kan dit de prijs van het edelmetaal verder ondersteunen. Ondanks een aantal winstnemingen eerder deze maand blijven de voorraden van ETF's nog steeds groot.

 • ECB wil veto op stablecoins

  Datum

  De ECB wil een veto op de uitgifte van stablecoins in de eurozone, omdat centrale banken door deze virtuele munten minder controle kunnen uitoefenen op het betalingsverkeer en de geldhoeveelheid. Dat schrijft de centrale bank in een verklaring aan de Europese Unie, die werkt aan regulering voor virtuele munten. Ze wil een veto kunnen uitspreken over alle stablecoins die men in de Eurozone wil uitgeven.

 • Boris van de Ven over sparen, Bitcoin en het monetaire systeem

  Datum

  Weinig mensen realiseren zich hoe het monetaire systeem in elkaar zit en hoe dat door de tijd heen is veranderd. Dat zegt Boris van de Ven, oprichter van Gamekings en maker van De Bitcoin Show in een podcast bij The Trueman Show. Hij denkt dat virtuele munten als Bitcoin de potentie hebben om fiatgeld van overheden en centrale banken overbodig te maken.

 • Lezersvraag: Hebben zilver-ETF's wel effect op de zilverprijs?

  Datum

  De afgelopen weken is er veel te doen geweest om zilver. Door een run op zilveren munten is de levertijd opgelopen, terwijl fondsen die in zilver beleggen nu al anticiperen op krapte in de markt. Maar heeft beleggen in zilver via aandelen van exchange traded funds (ETF's) wel effect op de zilverprijs? Dat is een vraag die een lezer ons stelde naar aanleiding van onze laatste nieuwsbrief. En zit er verschil tussen een ETF als het iShares Silver Trust (SLV) en het Sprott Physical Silver Trust (PSLV)?

 • Video: Jeff Christian over goud, bullion banks en centrale banken

  Datum

  De laatste jaren hebben verschillende bullion banks de goudmarkt verlaten en hun voorraden goud en zilver ondergebracht bij ETF's. Dat zegt Jeffrey Christian van onderzoeksbureau CPM Group in een videoblog. Toen de goudprijs in 2018 en 2019 daalde kwam veel edelmetaal op de balans van de bullion banks terecht. Zij waren netto kopers en dekten deze positie af via termijncontracten op de Comex. Sinds de coronacrisis hebben deze banken meer edelmetaal naar ETF's gebracht en omgeruild voor aandelen.