• Miljoenen Amerikanen dreigen uit huis gezet te worden

  7 aug. 2020 11:31:00

  Door de coronacrisis kunnen miljoenen Amerikanen de komende tijd op straat komen te staan. Veel huishoudens zagen door de crisis een terugval in hun inkomen, waardoor ze de huur of hypotheek niet meer konden betalen. Door een coulanceregeling van de overheid en inkomensondersteuning is deze crisis een paar maanden vooruit geschoven, maar niet verholpen. Nu de steunmaatregelen aflopen dreigen naar schatting 28 miljoen mensen alsnog op straat terecht te komen. Ter vergelijking, tijdens de financiële crisis van 2008 ging het om in totaal 10 miljoen Amerikanen.

 • Vlucht naar goud versnelt door recordprijzen

  Datum

  Sinds de goudprijs haar oude record heeft gebroken is de belangstelling voor beleggen in edelmetalen alleen maar verder toegenomen. Dat zien we niet alleen terug in de oplopende koersen van zowel goud als zilver, maar ook in onze verkoopcijfers. Steeds meer beleggers ontdekken edelmetalen als veilige haven, nu het coronavirus weer de kop op steekt en economische vooruitzichten onzeker blijven. De munten en baren zijn niet aan te slepen.

 • Goudprijs breekt door $2.000 per troy ounce

  Datum

  De goudprijs is vandaag voor het eerst in de geschiedenis door de grens van $2.000 per troy ounce gebroken. Dat is iets meer dan een week nadat het oude record van $1.920 werd gepasseerd. Beleggers vluchten naar goud vanwege haar status als veilige haven. Ook is het een van de weinige beleggingen die zich qua liquiditeit kan meten met staatsobligaties.

 • Sell-off houdt aan, dollar beleeft slechtste maand in tien jaar

  Datum

  De agressieve sell-off van de Amerikaanse dollar ging vorige week door. De munt leverde handelsgewogen de slechtste maandprestatie in tien jaar. Dit komt vooral doordat de markten zich zorgen maken over de aantallen virusbesmettingen in de Verenigde Staten, die nog steeds heel hoog zijn, en de kans dat tot nieuwe, langer durende shutdowns wordt besloten.

 • Recordhoeveelheid fysiek goud uitgeleverd op de COMEX

  Datum

  Handelaren op de Amerikaanse termijnmarkt hebben een recordhoeveelheid goud opgevraagd voor fysieke uitlevering. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de COMEX, de grootste termijnmarkt voor edelmetalen. Sinds maart is het aantal fysieke uitleveringen sterk toegenomen, omdat meer beleggers de voorkeur geven aan het fysieke edelmetaal. Voor de eerstvolgende termijn van augustus zijn al 32.732 contracten aangemerkt voor fysieke uitlevering, het grootste volume ooit. Ieder contract vertegenwoordigt een positie van 100 troy ounce goud, wat betekent dat handelaren op de COMEX komende maand meer dan 100 ton fysiek goud moeten uitleveren.

 • Recordhoeveelheid goud naar ETF's, vraag naar sieraden gehalveerd

  Datum

  In de eerste helft van dit jaar is de vraag naar gouden sieraden bijna gehalveerd, maar tegelijkertijd steeg de vraag naar goud-ETF's naar recordhoogte. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapportage over de goudmarkt. Door de uitbraak van het coronavirus moesten veel juweliers hun deuren sluiten, waardoor de verkopen van sieraden daalden. Daar komt bij dat consumenten in Azië terughoudend werden door de stijging van de goudprijs. Diezelfde stijging maakte beleggers in Westerse landen juist gretig, want daar steeg de vraag naar beleggingsgoud naar recordhoogte. In dit artikel bespreken we de belangrijkste bevindingen uit het rapport.

 • Turkije blijft op grote schaal goud kopen

  Datum

  Turkije blijft op grote schaal goud kopen. Volgens de World Gold Council voegde het land in juni 22,2 ton goud aan haar reserves toe, waarmee haar totale goudaankopen van dit jaar uitkomen op 170 ton. Daarmee staat Turkije bovenaan de lijst van landen die het meeste goud kopen. Haar centrale bank begon in 2017 met goud kopen en voegt sindsdien structureel edelmetaal aan de reserves toe. Het land beschikt inmiddels over een goudvoorraad van 583 ton. Ter vergelijking, tot begin 2017 was dat nog slechts 116 ton.

 • Is goud overgewaardeerd?

  Datum

  De goudprijs staat op recordhoogte, maar betekent dat ook dat het edelmetaal momenteel duur is? Gisteren schreven we al dat de prijs van goud gecorrigeerd voor inflatie helemaal niet op recordhoogte staat. Gemeten naar koopkracht was het oude record van $1920 per troy ounce in 2011 hoger en het vorige record van $850 in 1980 zelfs veel hoger. De goudprijs kan dus met tientallen procenten stijgen voordat we kunnen spreken van een record in reële termen.

 • Goudprijs naar recordhoogte: $1.940 per troy ounce

  Datum

  De goudprijs heeft vandaag ook in dollars een nieuw record bereikt. De prijs steeg maandag naar $1.940 per troy ounce en passeerde daarmee moeiteloos het vorige record van $1.920 van september 2011. Beleggers zoeken door de coronacrisis hun toevlucht in veilige havens. Door de extreem lage rente is het edelmetaal een aantrekkelijk alternatief geworden. Ook zilver wint aan populariteit, want de zilverprijs steeg naar het hoogste niveau in zeven jaar.

 • Podcast: Is goud een veilige investering?

  Datum

  De goudprijs steeg vandaag naar $1.940 per troy ounce en staat daarmee op het hoogste niveau ooit. Het edelmetaal zit al maanden in een opwaartse trend, gesteund door de lage rente en de onzekere economische vooruitzichten. Maar is het nog wel verstandig om nu goud te kopen? Ron Schouten van Aunexum Precious Metals en analiste Georgette Boele van de ABN Amro waren in de studio van BNR Nieuwsradio om een uur lang vragen van luisteraars te beantwoorden.