• Waarom blijft de dollar zo dominant?

  18 mei 2019 11:15:00

  Al voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 schreef men over de val van de dollar. Met een enorme en alsmaar oplopende staatsschuld en een onverantwoord fiscaal en monetair beleid zou de wereld uiteindelijk haar vertrouwen in deze munt verliezen. Toch liep het allemaal anders, want ruim tien jaar na de crisis is deze valuta nog steeds de wereldreservemunt. Sterker nog, in bepaalde opzichten is de dollar momenteel nog groter dan tien jaar geleden.

 • Is de huizenmarkt over haar hoogtepunt heen?

  Datum

  De huizenprijzen stijgen nog wel, maar het gaat niet meer zo hard als de afgelopen jaren. Ook hebben potentiële huizenkopers weer wat meer te kiezen, omdat het aanbod toeneemt. Indicatoren van de Vereniging Eigen Huis en van RTL-Z wijzen inmiddels op een lichte afkoeling van de woningmarkt. Is dit een kleine correctie in een opwaartse trend of is de gekte op de woningmarkt nu echt voorbij? Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer geeft bij RTL-Z uitleg over de huidige situatie op de Nederlandse woningmarkt.

 • ECB dringt aan op Eurobonds

  Datum

  De ECB heeft deze week een pleidooi gehouden voor de introductie van Eurobonds. De vice-president van de centrale bank, Luis de Guindos, sprak tijdens een conferentie met de Europese Commissie over de noodzaak van een nieuw 'risicovrije' financieel instrument dat beleggers kunnen aanhouden als alternatief voor staatsobligaties van landen. Het voorstel is omstreden, omdat de noordelijke landen van de muntunie vrezen voor een transferunie.

 • 'Palladium blijft platina verslaan in 2019'

  Datum

  Ook dit jaar zal de prijs van palladium meer stijgen dan die van platina, zo verwacht onderzoeksbureau Metals Focus. De reden daarvoor is een aanhoudend tekort aan palladium, terwijl de markt voor platina opnieuw een overschot kent. Het onderzoeksbureau verwacht dat de platinaprijs dit jaar licht zal dalen tot gemiddeld $875 per troy ounce, terwijl voor palladium een prijs van gemiddeld $1.490 per troy ounce wordt verwacht.

 • Amerikaans congreslid wil virtuele munten verbieden

  Datum

  Het Amerikaanse congreslid Brad Sherman wil een wetsvoorstel indienen om virtuele munten als Bitcoin in de Verenigde Staten te verbieden. Volgens hem ondermijnen virtuele munten de rechtsstaat en de machtspositie van de Amerikaanse dollar als wereldhandelsmunt. Ook zouden ze vooral gebruikt worden voor zaken als witwassen, drugshandel en belastingontwijking.

 • Centrale banken veroorzaken vermogensongelijkheid

  Datum

  Het ruime monetaire beleid van centrale banken heeft de afgelopen honderd jaar bijgedragen aan de inkomensongelijkheid in de wereld. Dat is de conclusie van een nieuw wetenschappelijk onderzoek dat in opdracht van De Nederlandsche Bank werd uitgevoerd. De onderzoekers Mehdi El Herradi en Aurélien Leroy analyseerden cijfers vanaf 1920 tot en met 2015 in twaalf verschillende landen en ontdekten dat periodes met een ruim monetair beleid stelselmatig gepaard ging met een sterke toename van het inkomen van de top 1%.

 • Grafiek: De neergang van de Duitse bankensector

  Datum

  De bankensector heeft door de kredietcrisis veel van haar glans verloren. Sommige banken werden genationaliseerd, terwijl anderen met staatssteun overeind werden gehouden. Het toezicht werd aangescherpt en er werden flinke boetes uitgedeeld voor het verstrekken van ondeugdelijke financiële producten. Ook is de rente flink gedaald, waardoor met name spaarbanken steeds meer moeite hebben om winst te maken.

 • IMF onderzoekt mogelijkheden negatieve rente

  Datum

  Het IMF onderzoekt de mogelijkheden voor centrale banken om de negatieve rente in een volgende crisis verder op te schroeven. En dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop we omgaan met contant geld. De verwachting is namelijk dat spaarders in contant geld zullen vluchten als de rente op spaargeld negatief wordt. In een nieuw onderzoek beschrijft het IMF verschillende mogelijkheden om een vlucht naar cash tegen te gaan.

 • Federal Funds rate naar laagste niveau in zes weken

  Datum

  Het rentetarief dat Amerikaanse banken in rekening brengen wanneer ze geld aan elkaar uitlenen bereikte afgelopen vrijdag het laagste niveau in zes weken. De zogeheten Federal Funds rate zakte naar 2,4%, een niveau dat we sinds 26 maart niet meer hebben gezien.

 • Voormalig ECB-bestuurslid pleit voor Eurobonds

  Datum

  De Eurozone zou op korte termijn Eurobonds moeten introduceren. Dat zei Vítor Constâncio, voormalig vice-voorzitter van de ECB, tijdens een conferentie over de Europese financiële infrastructuur in Florence. Niet alleen kunnen Eurobonds volgens hem lidstaten van de muntunie beter beschermen tegen de grillen van de financiële markten, ook is het een nuttig instrument om de Europese kapitaalmarkt te versterken. Tenslotte zouden Eurobonds ook het tekort aan veilige staatsleningen dat na de Europese schuldencrisis is ontstaan kunnen opvullen.