• Video: In de goudkluis van de Bank of England

  25 feb. 2020 15:39:00

  De BBC kreeg onlangs een rondleiding in de goudkluis van de Bank of England, waar meer dan €240 miljard aan goud ligt opgeslagen. In deze kluis bewaart de Bank of England meer dan 400.000 goudstaven voor centrale banken, goudbanken en institutionele beleggers. Daarmee is het na de Federal Reserve in New York de grootste opslaglocatie voor goud ter wereld.

 • Citigroup: 'Goudprijs stijgt naar $2.000 per troy ounce'

  Datum

  Wereldwijde groeivertraging en de verspreiding van het coronavirus kunnen de goudprijs laten stijgen tot $2.000 per troy ounce, zo verwachten analisten van de Amerikaanse bank Citi. Door onrust op de financiële markten en een vlucht naar veilige havens kan de goudprijs binnen 12 tot 24 maanden de $2.000 aantikken. Dat is meer dan het oude record van $1.920 per troy ounce dat in september 2011 werd bereikt. De prijs van het edelmetaal is de laatste maanden sterk gestegen. Deze week bereikte de goudkoers in dollars zelfs het hoogste niveau sinds begin 2013.

 • Angst voor coronavirus overheerst financiële markten

  Datum

  De angst voor de corona-epidemie en het effect daarvan op de wereldeconomie zorgde vorige week wereldwijd voor een daling van de aandelenkoersen, en risicoactiva kregen klappen. De aandelenkoersen daalden voor het eerst in drie weken.

 • Goudprijs breekt door de €50.000 per kilo

  Datum

  De goudprijs brak vandaag voor het eerst door de €50.000 per kilogram. Zorgen over de verspreiding van het coronavirus zorgen voor onrust op de financiële markten. Met nieuwe besmettingen in Italië, Iran en Zuid-Korea begint het virus zich nu ook snel te verspreiden buiten China. Beleggers vrezen voor economische schade, omdat het virus ook wereldwijde productieketens overhoop gooit.

 • Draaien centrale banken de geldkraan weer open?

  Datum

  De uitbraak van het coronavirus brengt beleggers in verwarring. Ondanks alle berichten over de negatieve impact op de economie blijven de aandelenkoersen stijgen. Tegelijkertijd zien we een vlucht naar veilige havens, want de rente op staatsleningen daalt en de goudprijs schiet omhoog. De aandelenmarkt suggereert dat het allemaal goed gaat, terwijl de rally in staatsobligaties en edelmetaal het tegenovergestelde doet vermoeden. Ook de prijsdaling van olie en koper suggereert dat de economische groei afzwakt. Bij groeiende economie zou je immers een stijging van de olieprijs en koperprijs mogen verwachten.

 • Video: Wordt de goudprijs gemanipuleerd?

  Datum

  Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Dat is een vraag die experts in de goudmarkt al jaren bezig houdt en waar analisten regelmatig over schrijven. Is er een complot van banken die de goudprijs probeert te manipuleren? En spelen centrale banken ook een rol in het beïnvloeden van de prijs? In deze video van Realvision delen experts als Jim Rickards, Luke Gromen en Rick Rule hun inzichten ten aanzien van de goudmarkt.

 • Rusland breidt goudvoorraad uit naar 2.277 ton

  Datum

  Rusland heeft in januari opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank kocht in de eerste maand van het jaar 200.000 troy ounce goud (6,22 ton), waarmee de totale goudvoorraad stijgt naar 2.276,8 ton. Door deze aankoop en de stijging van de goudprijs steeg de waarde van de totale goudvoorraad naar $115,82 miljard. Het edelmetaal vertegenwoordigt daarmee ongeveer 20% van de totale reserves.

 • Goudprijs naar recordhoogte: €48.000 per kilo

  Datum

  De goudprijs blijft maar stijgen en bereikte donderdag zelfs een nieuw record van €48.000 per kilogram. Beleggers zoeken hun toevlucht in het edelmetaal vanwege de lagere rente en onzekerheid over de economische impact van het coronavirus. Ook duiken steeds meer beleggers op het edelmetaal, nu de prijs in een sterke opwaartse trend zit.

 • Podcast: Sander Boon over de euro als politieke munt

  Datum

  Sander Boon publiceerde in 2012 het boek De Geldbubbel. Dit boek gaat over de evolutie van ons geldsysteem en over het ontstaan van de crisis van 2008. In deze serie van podcasts bespreekt de auteur nieuwe ontwikkelingen die sinds de lancering van het boek hebben plaatsgevonden. In deel drie vertelt Boon over de nieuwe koers van de ECB onder leiding van Christine Lagarde en in deel vier legt hij uit hoe de euro een politieke munt is geworden.

 • Is dit het moment om zilver te kopen?

  Datum

  De afgelopen jaren is zilver steeds goedkoper geworden ten opzichte van goud. Op het moment van schrijven kost een troy ounce goud bijna 90 keer zoveel als een troy ounce zilver. In historisch perspectief is die verhouding niet vaak zo extreem geweest als op dit moment. Sommige handelaren en analisten verwachten daarom dat zilver binnenkort een inhaalslag zal maken. Is dit het moment om zilver te kopen?