Aandeel Deutsche Bank naar nieuw dieptepunt
Het aandeel van Deutsche Bank ging deze week opnieuw onderuit en bereikte woensdag na een daling van 3,8% een nieuw dieptepunt van €8,76. De waarde van het aandeel staat onder druk omdat beleggers zich zorgen maken over de winstgevendheid van de bank in een tijdperk van extreem lage rente en een mogelijke afwaardering door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s.

Sinds het begin van dit jaar heeft het aandeel van Deutsche Bank op de beurs meer dan 40% van haar waarde verloren en is haar marktwaarde gezakt tot ongeveer €22 miljard. Daarmee is de bank in de ogen van beleggers nog maar een fractie waard ten opzichte van bijvoorbeeld JP Morgan, dat momenteel een beurswaarde van ruim $350 miljard heeft.

Derivatenportefeuille

Beleggers vragen zich af of het nieuwe bestuur van Deutsche Bank in staat is het roer om te gooien en ingrijpende reorganisaties door te voeren. Daar komt bij dat de bank een grote derivatenportefeuille met een nominale waarde van €48 biljoen heeft, waarvan beleggers moeilijk het risico kunnen inschatten.

De Duitse kredietbeoordelaar Scope besloot onlangs de outlook voor Deutsche Bank van stabiel naar negatief te verlagen. Volgens de kredietbeoordelaar heeft de bank nog veel probleemdossiers uit het verleden die nog opgelost moeten worden en die de winstgevendheid van de bank onder druk kunnen zetten.

Financials onder druk

Niet alleen het aandeel van Deutsche Bank staat onder druk. Bloomberg schrijft dat de S&P 500 Financials Index van financiële instellingen woensdag voor de dertiende dag op rij daalde, de langste verliesreeks ooit gemeten. Beleggers wachten de resultaten van een stresstest van de Federal Reserve af.

Eerder werd bekend dat Deutsche Bank op een Amerikaanse lijst van ‘probleembanken’ was geplaatst. Op deze lijst staat financiële instellingen met zwakheden op de balans die in het slechtste geval het voortbestaan van de bank in gevaar kunnen brengen.

Op de obligatiemarkt zien we de rente op converteerbare obligaties van Deutsche Bank oplopen. Dat betekent dat beleggers een hogere vergoeding vragen voor leningen die de bank onder bepaalde omstandigheden kan omzetten naar eigen vermogen en dat ze de kans op dat ongunstige scenario hoger inschatten.