Aanhoudende koersdaling dollar, opkomende markten volatiel

De Amerikaanse dollar bleef afgelopen week in prijs dalen, waardoor de valuta licht daalde ten opzichte van alle G10-valuta, met uitzondering van de Australische dollar. Toch waren de verschuivingen subtiel en vonden ze grotendeels op opkomende markten plaats.

Het was moeilijk een trend te onderscheiden, aangezien de Braziliaanse real aanzienlijk in waarde steeg, maar andere Latijns-Amerikaanse valuta (zoals de Chileense en Colombiaanse peso) het tegelijkertijd moeilijk hadden. De Turkse lire heeft het slechtst gepresteerd en daalde met 4%, doordat investeerders lieten merken het niet eens te zijn met Erdogans onorthodoxe monetaire beleid.

Deze week kijken we voornamelijk uit naar de maandelijkse vergadering van de Federal Reserve op woensdag, hoewel er op de markten niet wordt verwacht dat er grootschalige veranderingen zullen worden doorgevoerd, in beleid of in communicatie. We kijken met veel interesse uit naar de groei in het bbp (donderdag) en de PCE-inflatie (vrijdag), evenals het inflatierapport voor april, dat ook vrijdag wordt gepubliceerd. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

De verbeterde vooruitzichten in de economische gegevens uit de eurozone zijn vorige week bevestigd met een hoog PMI-rapport voor de maand april en aanhoudende stijgingen in vaccinatiepercentages. Daarnaast heeft de ECB niet bijgedragen aan de Euro-rally door nauwelijks nieuwe informatie te publiceren tijdens de vergadering over april.

Over het algemeen denken wij dat de verrassende en positieve economische cijfers in de VS een tegenhanger gaan krijgen in de eurozone, nu lockdowns geleidelijk worden opgeheven en de verzamelde vraag van de consument tot uitdrukking gaat komen, voornamelijk in de dienstverlening. Als gevolg daarvan verwachten we dat de Euro-rally voorlopig zal aanhouden.

Britse pond

Vorige week kwamen er hoge cijfers voor het Britse pond uit het VK, met hoge inflatiepercentages en huizenprijzen, positieve cijfers in de retail in maart en gunstige PMI-indicatoren in de bedrijfsactiviteiten in april.

De rally van het pond is voorlopig onderbroken vanwege de onzekere situatie die de Schotse parlementaire verkiezingen en de mogelijkheid tot een tweede onafhankelijkheidsreferendum met zich meebrengen. Het gebrek aan nieuws deze week betekent dat het pond haar beurssignalen waarschijnlijk ergens anders zal zoeken, bijvoorbeeld bij de vergadering van de Federal Reserve op woensdag.

Amerikaanse dollar

De vergadering van de FOMC woensdag zal weinig nieuws opleveren, geen wijzigingen in monetair beleid en weinig nieuwe communicatie vanuit de Federal Reserve. De twee inflatiegerelateerde publicaties van deze week zullen meer interessante informatie bevatten. Donderdag komt de BBP-deflator voor het eerste kwartaal uit en vrijdag de PCE-deflator voor maart.

We verwachten dat beide rapporten ook nu de stijgende trend in inflatiecijfers zullen laten zien, wat voor een steuntje in de rug zal zorgen voor obligatierendementen. Wat de directe reactie van de dollar zal zijn op onverwachte inflatie is minder duidelijk.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl