ABN Amro minder somber over goudprijs

De ABN Amro is wat minder somber geworden over goudprijs, dat schrijft analist Georgette Boele in haar wekelijkse rapport over de edelmetalen. Ze verwacht nog steeds dat de goudprijs eind dit jaar richting de $900 per troy ounce zal dalen, maar denkt nu dat deze daling pas in de tweede helft van het jaar wordt ingezet. Vooral voor goud voorziet de bank op korte termijn een opleving, die gedreven wordt door onzekerheid over de wereldeconomie.

Eerder ging de ABN Amro uit van een goudprijs die ieder kwartaal met $25 zou dalen tot uiteindelijk in het vierde kwartaal een bodem van $900 bereikt wordt. De oude koersdoelen waren $975 in maart, $950 in juni en $925 in september, maar daar komt analist Georgette Boele nu op terug. Door de laatste ontwikkelingen zet de bank deze koersdoelen een stuk hoger op $1.050 (maart), $1.000 (juni) en $950 (september).

'Goudprijs eind dit jaar naar $900'

Op korte termijn is de ABN Amro wat positiever geworden over goud, maar voor de langere termijn verwacht de bank nog steeds een daling van de goudprijs. Tegen het einde van dit jaar voorziet de bank een koers van $900 per troy ounce, een daling die gedreven zal worden door het aansterken van de dollar, een positiever sentiment onder beleggers en een oplopende rente in de Verenigde Staten.

Georgette Boele merkt in haar nieuwste weekrapportage op dat goud de afgelopen vijf jaar steeds relatief goed uit de startblokken kwam, maar dat de rally vaak in de derde week van het jaar tot stilstand komt. Dat is volgens haar reden om aan te nemen dat de grootste stijging van de goudprijs inmiddels achter ons ligt. Ook merkt ze op dat een harde landing van de Chinese economie ongunstig is voor goud, omdat de Chinese consumenten dan minder goud kopen.

Platina en palladium

Volgens Georgette Boele zijn de zorgen over de Chinese economie overdreven. Daardoor zijn de prijzen van industriële edelmetalen als platina en palladium al behoorlijk gedaald. De analiste van de ABN verwacht dat de bodem voor deze edelmetalen in het tweede kwartaal van dit jaar bereikt zal worden, waarna de trend naar boven weer ingezet zal worden. Ze merkt op dat veel speculatieve beleggers al zijn uitgestapt en dat daarom het neerwaartse potentieel beperkt is, zeker als de wereldwijde economische groei later dit jaar weer aantrekt. Zie het volgende overzicht voor alle koersdoelen en klik hier voor het rapport.


Lees ook: