ABN Amro: 'Platina maakt inhaalslag in 2021'

Na het goede resultaat in 2020 zullen de edelmetalen ook dit jaar uitblinken. Vooral platina en zilver zijn op dit moment interessant, zo concludeert analiste Georgette Boele van de ABN Amro in een nieuwe update over de edelmetalen. Door het verwachte herstel van de wereldeconomie zal de vraag naar deze edelmetalen met industriële toepassingen dit jaar toenemen. Volgens Boele zal zilver dit jaar beter presteren dan goud. Platina is mogelijk nog interessanter, omdat dit edelmetaal nog steeds relatief goedkoop is ten opzichte van andere edelmetalen.

Volgens Boele zal zilver dit jaar meeliften op een verdere stijging van de goudprijs. Beleggers kopen beide edelmetalen namelijk als vorm van belegging en als veilige haven in onzekere tijden. Daarnaast heeft zilver extra opwaarts potentieel door de grote industriële component, want die is goed voor de helft van de jaarlijkse vraag. Bij verder herstel van de economie zal de vraag naar zilver voor elektronica, zonnepanelen en dergelijke aantrekken. Dat maakt zilver een aantrekkelijk alternatief voor goud, aldus Boele.

Wel moeten beleggers om twee redenen rekening houden met extra volatiliteit in de zilvermarkt. Ten eerste omdat de markt voor zilver relatief klein is en ten tweede omdat de zilvervoorraden in ETF's nu al op recordhoogte staan. Volgens Boele is het 200-daags gemiddelde een belangrijk referentiepunt voor beleggers. Zo lang de zilverprijs boven dit niveau blijft is het vooruitzicht voor dit edelmetaal positief.

Zilver maakte in 2020 al een inhaalslag (Bron: ABN Amro)

Inhaalslag voor platina?

Volgens Boele is platina op dit moment nog het meest aantrekkelijk. De afgelopen jaren is dit edelmetaal steeds goedkoper geworden ten opzichte van andere edelmetalen. Ten opzichte van goud en palladium staat de platinaprijs momenteel zelfs op het laagste niveau in meer dan twintig jaar. Dat terwijl platina veel uiteenlopende toepassingen kent. Het edelmetaal wordt niet alleen gebruikt voor katalysatoren in auto's, ook wordt het verwerkt in sieraden en gekocht als beleggingsobject.

Als de coronacrisis voorbij is kan platina volgens Boele een inhaalslag maken. Naarmate de wereldeconomie herstelt van de coronacrisis zal de vraag naar auto's verder toenemen. Daar zal platina van profiteren, omdat de toepassing van dit edelmetaal in katalysatoren helpt om de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen terug te dringen. In waterstofauto's zit nog meer platina, wat betekent dat de auto-industrie ook in de toekomst platina nodig heeft.

Met een herstel van de economie zal ook dat de vraag naar platina sieraden aantrekken, zo verwacht Boele. China, de grootste markt voor platina sieraden, heeft de komende jaren nog veel groeipotentieel. Tenslotte zullen ook meer beleggers platina gaan overwegen, nu het edelmetaal zo goedkoop is geworden ten opzichte van goud.

Platina relatief goedkoop tegenover andere edelmetalen (Bron: ABN Amro)

Koersdoelen edelmetalen

Voor eind vorig jaar voorziet Boele een goudprijs van $2.000 per troy ounce, terwijl zilver naar verwachting $29 per troy ounce zal kosten. Voor platina en palladium verwacht ze koersen van respectievelijk $1.300 en $2.600 per troy ounce. Ook in 2022 zullen de prijzen van de edelmetalen naar verwachting blijven stijgen vanwege de extreem lage rente en stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken. Eerder gaf de ABN ook al een positief koersdoel voor goud.

Lees ook:

ABN AMRO verwacht stijging goudprijs in 2021

Tekort aan platina dreigt door coronacrisis

ABN verwacht verdere prijsstijging voor alle edelmetalen (Bron: ABN Amro)

Tip: Wilt u beleggen in platina? Goudstandaard heeft momenteel de platina Kangaroo munten ruim op voorraad!