ABN Amro verwacht stijging goudprijs

De goudprijs stond de afgelopen maanden onder druk en bereikte onlangs zelfs het laagste niveau sinds begin 2016. Toch ziet het vooruitzicht voor het edelmetaal er momenteel zeker niet ongunstig uit, zo concludeert Georgette Boele van de ABN Amro in een nieuw rapport over de edelmetalen.

Ze noemt de ontwikkeling van de Chinese yuan en het beperkte opwaartse potentieel voor de Amerikaanse dollar als redenen om positief te zijn over de edelmetalen. Ook kan het uitzonderlijk negatieve sentiment onder handelaren als een contraire indicator worden beschouwd.

Correlatie met Chinese yuan

In een eerdere rapportage schreef de ABN Amro over de sterke correlatie tussen de Chinese yuan en de goudprijs in dollars. Daalt de waarde van de Chinese munt, dan gaat ook de prijs van het edelmetaal op de internationale goudmarkt omlaag. Door de renteverhogingen in de Verenigde Staten en de vlucht van kapitaal richting de dollar staat de koers van de yuan onder druk, maar volgens Boele is het niet waarschijnlijk dat de autoriteiten in Beijing zullen toestaan dat de waarde van de munt nog verder zakt. De analiste van ABN Amro verwacht dat de autoriteiten in China bij een wisselkoers van meer dan 7 yuan tegenover de dollar zullen ingrijpen om een kapitaalvlucht te voorkomen, wat betekent dat de munt ongeveer op dit niveau zal stabiliseren.

Een stabielere yuan kan volgens Boele een deel van de zorgen over de Chinese economie wegnemen en het sentiment ten aanzien van beleggen in goud verbeteren. Daar kunnen ook andere edelmetalen als zilver en platina ook van profiteren, want ook die gingen de afgelopen maanden samen met goud naar beneden.


Chinese yuan vertoont sterke correlatie met de goudprijs (Bron: ABN Amro)

Amerikaanse dollar en 10-jaars rente

Volgens de ABN Amro heeft de Amerikaanse dollar en de rente op Treasuries bijna haar piek bereikt en ligt het in de lijn der verwachting dat deze volgend jaar weer wat zullen dalen. Boele voorziet dat de groei van de Amerikaanse economie dit kwartaal een piek zal bereiken en daarna weer zal afnemen, waardoor de waarde van de dollar onder druk komt te staan. Volgens de ABN Amro zal met name goud, maar in zekere mate ook zilver en platina, daar in 2019 van kunnen profiteren.


Goud beweegt meestal in tegenovergestelde richting met de dollar (Bron: ABN Amro)

Sentiment op dieptepunt

Een derde indicator die volgens de ABN Amro gunstig is voor de edelmetalen is het bijzonder negatieve sentiment in de markt. De laatste cijfers van de termijnmarkt laten zien dat speculanten momenteel een uitzonderlijke grote shortpositie hebben in zowel goud als zilver. Het aantal openstaande shortcontracten, waarmee handelaren speculeren op een verdere prijsdaling, staat momenteel op het hoogste niveau sinds 2001. Dat was het jaar waarin de prijzen van edelmetalen een bodem bereikten en aan een jarenlange bull market begonnen.

Of datzelfde nu weer staat te gebeuren is op voorhand niet te zeggen, maar een dergelijk negatief sentiment is in het verleden vaker voorbode geweest voor een kentering in de markt. Uiteraard kan het sentiment verder verslechteren en kan ook de goudprijs verder dalen, maar volgens Georgette Boele hebben de edelmetalen tegen de huidige waardering meer opwaarts dan neerwaarts potentieel.


Speculatieve shortpositie goud en zilver op recordhoogte (Bron: ABN Amro)

Goudprijs naar $1400, zilver naar $18

Op basis van bovenstaande analyse verwacht de ABN Amro dat de goudprijs volgend jaar geleidelijk zal stijgen tot $1.400 per troy ounce, terwijl de koersdoelen voor zilver en platina voor eind volgend jaar op respectievelijk $18 en $1.000 per troy ounce werden vastgelegd. Over palladium zijn de analisten van de bank minder positief, omdat de prijs van dit edelmetaal de afgelopen maanden al veel harder is gestegen dan de bank op basis van de fundamentals kan verklaren. De bank verwacht dat palladium eind volgend jaar voor $1.000 per troy ounce verhandeld zal worden.


ABN Amro verwacht hogere goudprijs en zilverprijs (Bron: ABN Amro)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines