ABN AMRO verwacht stijging goudprijs in 2021

ABN AMRO verwacht volgend jaar een hogere goudprijs, ondanks de correctie vanaf augustus. Dat schrijft analiste Georgette Boele in een nieuwe update over de markt voor edelmetalen. Ze verwacht dat de goudprijs volgend jaar verder zal stijgen vanwege een zwakke dollar en een lagere rente. Wel is het positieve vooruitzicht minder zeker geworden, omdat veel beleggers al een positie hebben in het edelmetaal.

Sinds het begin van dit jaar is de goudprijs in dollars ongeveer 23% gestegen. Door het aansterken van de euro ten opzichte van de dollar is het rendement in euro's wat lager, maar met ruim 13% nog steeds niet slecht. Volgens Boele profiteerde het edelmetaal dit jaar van nieuwe stimulering door centrale banken en overheden. Ook werd het edelmetaal door de zwakkere dollar en de lage rente aantrekkelijker als alternatieve veilige haven. Geen rente is namelijk beter dan negatieve rente.

Goudprijs naar recordhoogte

Door deze combinatie van factoren steeg de goudprijs in augustus tot recordhoogte. Beleggers stapten massaal in het edelmetaal, want volgens Boele stegen de goudvoorraden van ETF's van 82 miljoen troy ounce begin dit jaar tot een record van 111 miljoen troy ounce op 15 oktober. Daarna veranderde het sentiment in de goudmarkt. De eerste resultaten van de coronavaccins kwamen binnen, waardoor beleggers meer vertrouwen kregen in een economische opleving op de middellange termijn.

Door dit nieuws kwam de goudprijs onder druk te staan, maar omdat de dollar vanaf dat moment ook omlaag ging bleef de correctie beperkt. De goudprijs dook even onder de $1.800 per troy ounce, maar herstelde daarna weer snel. Door de tweede golf van het coronavirus waren nieuwe monetaire en fiscale steunmaatregelen nodig, waar het edelmetaal van profiteerde.

Links: Goud heeft sterke correlatie met reële rente / Rechts: Goud profiteert van zwakke dollar (Bron: ABN AMRO)

Meer stimulering is gunstig voor goud

Volgens Boele is het vooruitzicht voor goud voor volgend jaar daarom nog steeds positief. Ze verwacht dat de Federal Reserve een zeer ruim monetair beleid zal blijven voeren om de rente laag te houden. Ook als de inflatieverwachtingen op het huidige niveau blijven zal dat een daling van de reële rente tot gevolg hebben. Dat is historisch gezien zeer gunstig voor goud en nadelig voor de dollar, zo schrijft de analiste van de ABN AMRO.

In de basisscenario ziet het vooruitzicht voor het gele metaal er ook volgend jaar goed uit. Wel zijn er volgens Boele een aantal risico's waar men rekening mee moet houden. Zo hebben beleggers nog steeds een relatief grote positie in het edelmetaal. Ze merkt op dat de goudvoorraden van ETF's sinds het record van 15 oktober met slechts 4% zijn gedaald, wat betekent dat veel beleggers nog vasthouden aan hun positie. Als de goudprijs op het huidige niveau blijft of juist daalt, dan kan dat een nieuwe verkoopgolf uitlokken.

Veel beleggers hebben al een positie in goud (Bron: ABN AMRO)

Ook het technische plaatje voor goud is volgens Boele wat verslechterd. De prijs van het edelmetaal komt dichter bij het 200-daags gemiddelde en zou daar ook onder kunnen zakken. Als dat gebeurt, dan is de opwaartse trend in goud volgens haar ten einde. Tot op heden lijkt daar nog geen sprake van, want op het moment van schrijven staat de goudprijs alweer boven de $1.900 per troy ounce.

ABN AMRO verwacht dat de prijs van het edelmetaal eind volgend jaar op $2.000 staat. Voor eind 2022 voorziet ze in het basisscenario een verdere stijging tot $2.100 per troy ounce.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines