ABN verlaagt spaarrente naar 0% en introduceert negatieve rente

De ABN Amro heeft als eerste grote bank in Nederland besloten de spaarrente te verlagen naar 0%. Met ingang van 1 april bouwen spaarders geen rente meer op met hun spaargeld. Voor vermogende klanten met meer dan €2,5 miljoen op hun rekening brengt de ABN zelfs negatieve rente in rekening. Voor tegoeden boven deze grens betalen spaarders vanaf april 0,5% rente aan de bank. Het gaat dan om ongeveer 5.200 rekeninghouders.

De renteverlaging is vooral symbolisch, want in oktober verlaagde de bank haar spaarrente al naar 0,01%. De grootste verandering is dat ABN Amro de negatieve rente vanaf april volledig doorberekent aan vermogende spaarders. Deze maatregel treft slechts een fractie van alle rekeninghouders, maar wel een aanzienlijk deel van alle spaartegoeden die de bank beheert. Dat komt omdat spaartegoeden zeer ongelijk verdeeld zijn over alle spaarrekeningen.

Negatieve spaarrente

In december liet Minister van Financiën Wopke Hoekstra weten dat er vooralsnog geen verbod komt op negatieve spaarrente. Daarmee gaf hij banken groen licht om de spaarrente onder nul te brengen. De ABN Amro is de eerste bank die deze stap zet, maar de kans is groot dat andere banken het voorbeeld zullen volgen. De grote vraag is waar banken de grens leggen. ABN legt de grens op €2,5 miljoen, maar er zijn ook banken die bij een lager tegoed al negatieve rente doorberekenen.

De negatieve rente treft nu alleen de meest vermogende spaarders, maar als de trend van de laatste jaren doorzet zullen ook minder vermogende spaarders ermee te maken krijgen. Sparen kost steeds meer geld, waardoor het aantrekkelijker wordt om uit te wijken naar alternatieven. Denk aan beleggingen in aandelen en vastgoed, maar ook aan edelmetalen. Fysiek goud en zilver kent geen tegenpartij risico en is gemakkelijk te verhandelen.

Sparen in goud?

Door de negatieve rente kost het aanhouden van spaargeld tegenwoordig bijna evenveel als opslag van edelmetalen. Daar komt bij dat je met een belegging in edelmetaal iets tastbaars in handen hebt, terwijl een banktegoed van meer dan €100.000 niet beschermd wordt door het depositogarantiestelsel. Moet een bank in de toekomst gered worden, dan betalen vermogende spaarders onder de nieuwe bail-in regelgeving mee aan herkapitalisatie van de bank.

Wilt u beleggen in edelmetalen en heeft u nog vragen? Neem contact met ons op via contact@goudstandaard.com of telefonisch via 088-4688488. Klik hier voor meer informatie over de opslag van edelmetalen.