Algemene verkiezingen aan de horizon: Britse pond krabbelt terug

Het was vorige week niet zo spannend bij de G10-valuta. Alleen het Britse pond viel op: dat leverde een deel van zijn recente koerswinst in, nu het vooruitzicht van algemene verkiezingen de hoop doet vervagen dat het parlement binnenkort met een terugtrekkingsovereenkomst instemt.

De PMI-indices voor economische activiteit in de eurozone bleven stabiel, maar dit werd overschaduwd door de sombere inschatting die Draghi bij zijn laatste ECB-bijeenkomst gaf. De Europese valuta sloten zich bij het pond aan en krabbelden ten opzichte van de Amerikaanse dollar terug. De valuta uit opkomende markten presteerden in het algemeen opnieuw goed. De Braziliaanse real ging aan de leiding toen bekend werd dat de senaat daar ingestemd had met een hervorming van het pensioenstelsel.

Deze week komt er een stroom besluiten van centrale banken, en die informatie zal de koersen bepalen. De belangrijkste bank is uiteraard de Federal Reserve: verwacht wordt dat deze woensdag de rente met een kwart procentpunt verlaagt. Vervolgens krijgen we de besluiten van de Bank of Japan en de Bank of Canada en zal het Amerikaanse banenrapport voor oktober vrijdagmiddag de week afsluiten. Hieronder de belangrijke valuta in de detail.

Euro

De belangrijke PMI-indices voor economische activiteit waren weer wat beter, wat bevestigt dat de groei in de eurozone zich voorlopig net boven het stilstandsniveau gestabiliseerd heeft. Maar de sombere inschatting die Draghi bij zijn laatste ECB-bijeenkomst gaf, drukte de koers van de euro.

Deze week krijgen we weer een stroom belangrijke macro-economische cijfers, waaronder de werkloosheidscijfers van september en de groei van het bbp in het derde kwartaal. De verwachtingen zijn nu zó laag dat zelfs de meest bescheiden cijfers voor een rally van de euro kunnen zorgen. Natuurlijk zijn dit wel retrospectieve cijfers, dus we verwachten dat de koers van de euro vooral zal reageren op de bijeenkomst van de Federal Reserve, die woensdag plaatsvindt.

Britse pond

Het risico dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie valt, is afgewend – voorlopig althans – nu de EU-leiders de Brexit-deadline nog eens drie maanden hebben opgeschoven, naar 31 januari 2020. Er komt een zogenaamde 'flextension', waarbij het Verenigd Koninkrijk het blok ook eerder mag verlaten.

Toch denken wij nog steeds dat algemene verkiezingen nodig zijn. Boris Johnson stelde vorige week voor om op 12 december verkiezingen te houden. Het is onwaarschijnlijk dat dit voorstel de benodigde twee derde meerderheid in het parlement krijgt, aangezien Labour tégen is. Mogelijk zal een andere manier gezocht moeten worden om tot vroege verkiezingen te komen.

Door de impasse in het parlement en het ontbreken van 'first-tier' macro-economische cijfers kan het pond misschien even op adem komen na het wilde geslinger van de koers in de afgelopen weken.

Amerikaanse dollar

Bij gebrek aan doorslaggevende economische publicaties vierden de financiële markten vorige week vooral dat de kans op een handelsakkoord tussen de VS en China nu groot lijkt: de koersen op de aandelenmarkten stegen naar nieuwe hoogten. De dollar presteerde in deze risico-zoekende omgeving wisselend: de koers van de munt steeg ten opzichte van de meeste G10-valuta, maar daalde ten opzichte van de meeste valuta uit opkomende markten.

Iedereen kijkt nu uit naar de bijeenkomst van de Fed, die woensdag plaatsvindt. We verwachten dat men – conform de marktconsensus – de rentes zal verlagen, maar 'hawkish' zal communiceren, omdat de risico's sinds de laatste bijeenkomst per saldo gedaald lijken te zijn. Dit kan korte termijn een rally van de dollar mogelijk maken.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • - Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • - Financiering van uw aankopen
  • - Marktkennis en valutadiensten op maat
  • - Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • - Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl