Amerikaanse rente schiet omhoog na rentebesluit Fed

De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar steeg deze week naar 1,75%, het hoogste niveau sinds begin vorig jaar. Beleggers verkopen het schuldpapier vanwege oplopende inflatieverwachtingen en de verwachting dat de Federal Reserve een hogere inflatie zal tolereren. De centrale bank hield woensdag een persconferentie, maar kondigde geen maatregelen aan om de stijging van de rente een halt toe te roepen. Analisten verwachten dat de rente daardoor nog verder kan oplopen, mogelijk tot een niveau van 2%. Dat betekent dat de rentelasten op de Amerikaanse staatsschuld verder zullen oplopen.

De rente is de laatste maanden flink gestegen. Beleggers vragen een hogere vergoeding door de oplopende inflatie en het enorme begrotingstekort van de Amerikaanse regering. Dat begrotingstekort komt door een nieuw fiscaal stimuleringsprogramma van $1,9 biljoen uit op ongeveer 15% van het bbp. Dat betekent dat de regering dit jaar opnieuw veel geld moet lenen op de kapitaalmarkt, waardoor de rente oploopt. Ter vergelijking, afgelopen zomer zakte de rente op Amerikaanse 10-jaars leningen naar een historisch dieptepunt van 0,5%.

Amerikaanse 10-jaars rente naar hoogste niveau sinds januari 2020 (Bron: Tradingview)

Wat zijn de gevolgen van een stijgende rente?

De markt speculeerde dat de Fed zou ingrijpen om de rente omlaag te brengen, maar dat gebeurde niet. In het rentebesluit hield de centrale bank vast aan het bestaande opkoopprogramma van $120 miljard per maand, maar er kwamen geen aanvullende maatregelen. Daardoor liep de rente op staatsobligaties met verschillende looptijden verder op. De rente op 5-jaars Treasuries steeg met tien basispunten, terwijl de 30-jaars rente met 2,5% het hoogste niveau sinds augustus 2019 bereikte. Ook in Europa loopt de rente op staatsobligaties weer wat op, maar lang niet zo snel als in de VS.

Een hogere rente is ongunstig voor aandelen, omdat toekomstige winstverwachtingen dan minder waarde hebben. Dit heeft vooral effect op de aandelen van populaire technologiebedrijven, omdat hun waardering gebaseerd is op toekomstige winstverwachtingen. De afgelopen maanden staan vooral de populaire FAANG-aandelen onder druk, terwijl waardeaandelen een flinke inhaalslag maakten. Ook andere aandelen kunnen wat meer tegenwind verwachten, omdat de rente op 10-jaars staatsleningen inmiddels hoger is dan het gemiddelde dividendrendement van de S&P 500. Dat betekent dat het voor dividendbeleggers aantrekkelijker wordt om aandelen om te ruilen voor relatief veilige staatsobligaties.

Ook goud lijkt weer een aantrekkelijk alternatief, want begin deze maand zakte de koers nog naar het laagste niveau in bijna een jaar. We schreven toen dat het edelmetaal relatief goedkoop was geworden. Dat bleek een gunstig instapmoment, want sindsdien is de goudprijs weer wat hersteld. Een stijgende rente is in principe niet gunstig voor goud, behalve als dat gepaard gaat met een hogere inflatie. Historisch gezien presteert het edelmetaal goed bij negatieve reële rente en daar is, ondanks de rentestijging van de laatste maanden, nog steeds sprake van.

Amerikaanse 10-jaarsrente is hoger dan dividendrendement S&P 500 (Bron: CNBC)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines