Amerikanen kopen aandelen met overheidssteun

De helft van alle jonge Amerikanen is van plan het geld van het stimuleringsprogramma van de overheid in aandelen te beleggen. Dat schrijft Deutsche Bank op basis van een peiling onder 430 mensen die op dit moment al beleggen. Beleggers in de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar willen de helft van de eenmalige cheque van $1.400 gebruiken om aandelen te kopen. In de leeftijdscategorie tussen de 18 en 24 jaar is dat ongeveer 40%, terwijl beleggers tussen de 35 en 54 jaar 37% in aandelen willen beleggen.

De Amerikaanse regering ging onlangs akkoord met een nieuw stimuleringsprogramma van $1,9 biljoen. Onderdeel van dit programma is een eenmalige cheque van $1.400 voor alle volwassen Amerikanen die minder dan $75.000 per jaar verdienen. Gezinnen krijgen per kind $500 extra op hun bankrekening gestort en kunnen daarnaast rekenen op een belastingvoordeel. Wie een uitkering ontvangt gaat er ook flink op vooruit. Naast een extraatje van $300 per week krijgen deze Amerikanen ook een vrijstelling op de inkomstenbelasting voor de eerste $10.200 van de uitkeringen die ze vorig jaar ontvingen.

'$170 miljard naar aandelen'

Volgens berekeningen van Deutsche Bank zal ongeveer $170 miljard van het stimuleringsprogramma uiteindelijk zijn weg vinden naar de aandelenmarkt. Dat is ongeveer tien procent van het bedrag dat de Amerikaanse regering de komende maanden in de economie wil pompen. Dit kan net als vorig jaar weer een flinke stimulans geven aan de aandelenmarkt. Ook zal een deel van dat geld waarschijnlijk zijn weg vinden naar andere beleggingen, zoals edelmetalen en cryptovaluta. Ook die zijn vorig jaar flink in prijs gestegen door een zoektocht naar alternatieven voor spaargeld.

De Amerikaanse regering probeert de economie zoveel mogelijk te ondersteunen door op grote schaal geld uit te delen onder de bevolking. Dit moet dienen als compensatie voor de strenge lockdown maatregelen, waardoor veel Amerikanen hun inkomsten verloren. De meeste mensen hebben dit geld echter helemaal niet nodig en kunnen het dus gebruiken voor andere dingen. Door de lage spaarrente kiezen veel mensen voor beleggen, in de hoop dat het meer rendement oplevert. Het steunprogramma van $1,9 biljoen geeft dus niet alleen een kunstmatige stimulans aan de economie, maar ook aan de aandelenmarkt.

Staatsschuld schiet omhoog

De steunmaatregelen slaan een deuk in de overheidsfinanciën. Kwam het Amerikaanse begrotingstekort vorig jaar al uit op meer dan $3 biljoen, dit jaar voorziet men een tekort van ongeveer $2,3 biljoen. Vorig jaar was het begrotingstekort bijna 18% van het bbp, dit jaar zal dat ongeveer op 15% uitkomen. De staatsschuld stijgt daarmee sneller dan ooit tevoren. Daarom beginnen steeds meer beleggers zich zorgen te maken over de houdbaarheid van de Amerikaanse overheidsfinanciën.

Zo is de Amerikaanse 10-jaarsrente is de laatste maanden flink gestegen. Namen beleggers in de zomer van vorig jaar nog genoegen met iets meer dan 0,5% rente, nu vragen beleggers 1,67% rente voor diezelfde leningen. In historisch perspectief is dat nog steeds heel erg weinig, maar de snel stijgende trend is zorgwekkend. Het betekent dat de Amerikaanse regering meer rente moet gaan betalen over haar steeds grotere staatsschuld. Daarmee neemt ook de druk op de centrale bank toe om actie te ondernemen.

Wat doet de Federal Reserve?

Vorig jaar haalde de Federal Reserve voor bijna $2 biljoen aan staatsobligaties uit de markt en nog steeds koopt ze iedere maand voor $120 miljard aan schuldpapier op. Als de rente nog verder oploopt kan de centrale bank besluiten aanvullende maatregelen te nemen. Ze kan bijvoorbeeld kortlopende obligaties omwisselen voor langlopende leningen (operation twist) of aansturen op yield curve control, het verdedigen van een bepaald renteniveau door obligaties op te kopen. De Bank of Japan doet dat laatste al sinds 2016 om de 10-jaarsrente in Japan rond de nul te houden.

De markt speculeert dat de centrale bank vroeg of laat zal ingrijpen om de stijgende rente een halt toe te roepen. Vanavond houdt de centrale bank weer een persconferentie, waar ze haar rentebesluit bekend zal maken. De verwachting is dat de rente onveranderd blijft. De financiële markten kijken vooral uit naar wat Fed-voorzitter Jerome Powell zal zeggen over de stijging van de 10-jaars rente en de inflatieverwachtingen. We blijven dit in de gaten houden.

Balanstotaal Fed

Staatsschuld VS naar $28 biljoen

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines