Australië bereikt 'peak gold' in 2021

De goudmijnproductie van Australië bereikt in 2021 een piek en zal daarna in een dalende trend terechtkomen. Rond het jaar 2050 zal de goudproductie van het land zelfs meer dan gehalveerd zijn ten opzichte van het huidige niveau. Dat schrijft onderzoeksbureau MinEx Consulting in een nieuw rapport dat begin deze week naar buiten werd gebracht. Volgens Richard Schodde, directeur van het onderzoeksbureau, moet de mijnbouwsector van Australië veel meer investeren om de productie in de toekomst op peil te houden.

Australië is met een productie van ongeveer 270 ton goud over heel 2016 de tweede grootste goudproducent ter wereld. Het land is ook een belangrijke leverancier voor de wereldwijde goudmarkt, aangezien het grootste deel van de binnenlandse goudmijnproductie voor de export bestemd is. Dat betekent dat een daling van de binnenlandse productie ook gevolgen heeft voor de wereldwijde beschikbaarheid van het edelmetaal.

Minder investeringen in goudmijnsector

Door de daling van de goudprijs van een paar jaar geleden hebben veel goudmijnen in Australië investeringen uitgesteld of naar beneden bijgesteld. Daardoor worden er minder nieuwe mijnbouwprojecten opgestart die nodig zijn om een toekomstige productiedaling van operationele goudmijnen op te vangen. Indien de investeringen in de sector uitblijven, dan zal dat op termijn grote gevolgen hebben voor de jaarlijkse productie van het edelmetaal.

De volgende grafieken van MinEx Consulting laten zien hoe de jaarlijkse goudproductie van Australië zich de komende decennia zal ontwikkelen, uitgaande van een gemiddelde goudprijs van 1.575 Australische dollars (in 2017 dollars) per troy ounce goud en de verwachting dat de investeringen in de toekomst op het huidige niveau blijven. Uit het rapport:

"Over vijftien jaar komt de helft van de Australische goudwinning uit mijnen die nu nog ontdekt moeten worden. Van belang is het feit dat er gemiddeld 13 jaar zit tussen ontdekking en ontwikkeling. Dat betekent dat de overheid en de sector vandaag moeten beginnen de exploratie te ondersteunen, omdat we anders een ernstige verstoring van het toekomstige aanbod van goud op de middellange termijn riskeren.

Om de Australische goudmijnproductie ook op de lange termijn op het huidige niveau (van 9,7 miljoen troy ounce per jaar) te houden moeten ofwel de totale investeringen in exploratie verdubbelen ofwel de exploratiekosten per troy ounce halveren (van $70 naar $35 per troy ounce)."

Verwachte daling goudmijnproductie Australië

Over vijftien jaar komt helft van productie uit nieuwe goudmijnen

Goudmijnen Australië moeten steeds dieper graven 

Klik hier voor volledige 89-pagina's tellende rapport van MinEx Consulting over de goudmijnsector van Australië.

Lees ook: