Aziatische goudmarkt trekt weer aan

De goudmarkt lijkt langzaam maar zeker weer in balans te komen. Cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat de export van goud naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk afneemt, terwijl het aantal goudtransporten richting Azië weer wat aantrekt. De export naar India komt de laatste maanden weer op gang en bereikte in oktober zelfs het hoogste niveau sinds mei 2019. China importeerde dit jaar echter bijna geen goud uit Zwitserland, wat suggereert dat de Chinese goudmarkt nog steeds zwak is.

Sinds het begin van de coronacrisis in maart is de vraag naar goud in Westerse landen explosief toegenomen. Daardoor verschoven de internationale handelsstromen van goud van oost naar west, zoals we eerder al beschreven in deze artikelen. Vooral in de Verenigde Staten was het edelmetaal niet aan te slepen. Door een prijsverschil tussen de goudmarkt in Londen en de termijnmarkt in de VS was het lucratief om goud naar de VS te exporteren. Zwitserland exporteerde in deze periode ongebruikelijk veel goud naar de andere kant van de Atlantische oceaan. Inmiddels is dat prijsverschil zo goed als verdwenen.

Goud stroomt van oost naar west

Terwijl Westerse beleggers dit jaar massaal hun toevlucht zochten in goud viel de goudmarkt in Azië bijna stil. Door de coronacrisis kwamen veel mensen tijdelijk zonder inkomsten te zitten en moesten ze hun goud verkopen. Door de stijging van de goudprijs droogde de vraag naar sieraden op, vooral in Aziatische landen. De onbalans tussen vraag en aanbod zorgde voor een overschot op de goudmarkt in India en China, waardoor de goudprijs in die landen lager was dan in Londen.

De laatste maanden keert de markt langzaam terug naar de normale situatie. De vraag naar beleggingsgoud in Westerse landen is iets afgenomen, terwijl de vraag naar sieraden in andere delen van de wereld juist aantrekt. Nu de goudprijs weer iets lager staat dan het recordniveau van begin augustus durven prijsbewuste consumenten in China en India weer te kopen. Op onderstaande grafiek is te zien dat de goudexport van Zwitserland naar India (groen) de laatste maanden weer wat aantrekt, terwijl de export naar de VS (donkerblauw) daalt.

Zwitserland exporteerde dit jaar vooral goud naar de Verenigde Staten (Bron: Swiss Customs Administration)

Zwitserland

De verschuiving in de goudmarkt van oost naar west is goed zichtbaar aan de blauwe balkjes in deze grafiek. In voorgaande jaren exporteerde Zwitserland het meeste goud naar China en India. Normaal gesproken zijn deze landen samen goed voor de helft van de wereldwijde vraag naar fysiek goud. Dit jaar ligt het zwaartepunt juist in Europa en de Verenigde Staten. Ook in Nederland is de vraag naar beleggingsgoud dit jaar vele malen groter dan in voorgaande jaren.

Zwitserland is een belangrijk knooppunt is in de internationale goudmarkt. Door haar neutrale positie, het stabiele politieke klimaat en het bergachtige landschap vinden vermogende partijen het een veilige plek om goud op te slaan en te verhandelen. Het land beschikt over een groot aantal smelterijen die niet alleen goudbaren omsmelten, maar ook sloopgoud en gemijnd goud verwerken.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines