Balanstotaal Federal Reserve zakt onder $7 biljoen


Het balanstotaal van de Federal Reserve zakte voor de vierde week op rij en staat daarmee weer onder de $7 biljoen. De balans van de centrale bank krimpt door afbouw van bepaalde steunmaatregelen die nodig waren tijdens de crisis. Zo maakten banken voor het eerst in tien maanden geen gebruik meer van de repo faciliteit van de centrale bank. Een week eerder stond er nog $60 miljard aan zogeheten repurchase agreements op de balans. Ook maakten andere centrale banken minder gebruik van een nieuwe repo faciliteit van de Fed.

Repomarkt

De Federal Reserve greep halverwege september in op de repomarkt door liquiditeit beschikbaar te stellen aan de markt. Banken stelden onvoldoende onderpand beschikbaar aan de geldmarkt, waardoor de rente in de repomarkt omhoog schoot tot bijna 10%. Omdat de markt dreigde vast te lopen opende de Fed voor het eerste sinds 2008 het noodloket voor banken. De piek was tijdens het hoogtepunt van de crisis in maart, toen banken bijna $441 miljard ophaalden via het loket van de centrale bank.

Het keerpunt kwam toen de Fed een onbeperkt opkoopprogramma voor staatsleningen aankondigde. Dat nam een groot deel van de onzekerheid uit de markt weg, waardoor banken weer onderpand durfden uit te lenen. De repo faciliteit werd daarna steeds minder gebruikt, ook omdat de centrale bank in juni de voorwaarden aanscherpte. Afgelopen donderdag maakte geen enkele bank meer gebruik van dit noodloket, zo blijkt uit de laatste cijfers van de centrale bank.

Dollarliquiditeit

Begin april zette de Fed haar balans open voor andere centrale banken door liquiditeit aan te bieden. Centrale banken konden hun Amerikaanse staatsleningen tijdelijk omwisselen voor dollars, om deze vervolgens in eigen land beschikbaar te stellen aan financiële instellingen. Het gaf centrale banken wereldwijd de mogelijkheid om aan dollars te komen, zonder daadwerkelijk Amerikaanse staatsobligaties te moeten verkopen. Deze maatregel was vooral bedoeld om dollarliquiditeit buiten de Verenigde Staten te garanderen.

De Amerikaanse centrale bank verstrekte op het hoogtepunt ongeveer $450 miljard aan dollarliquiditeit aan andere centrale banken. Ook deze steunmaatregel wordt langzaam afgebouwd, want het openstaande bedrag daalt gestaag en liep deze week al terug naar $179 miljard. Dit is een teken dat de wereldwijde dollarliquiditeit verbetert.

Fed bouwt repo operaties weer af

Balanstotaal Fed explosief gestegen

Ondanks de recente daling van het balanstotaal is er nog altijd sprake van een sterk opwaartse trend. De Federal Reserve heeft de afgelopen maanden voor ongekend grote bedragen aan staatsobligaties en hypotheekleningen opgekocht. Ook is de centrale bank voor het eerst in haar geschiedenis begonnen met het opkopen van bedrijfsobligaties. Door deze ongekende monetaire stimulering is het balanstotaal van de centrale bank sinds de coronacrisis met bijna $3 biljoen gestegen.

De verwachting is dat het balanstotaal na deze korte daling weer verder zal toenemen, omdat ze nog steeds op grote schaal schuldpapier opkoopt. De Fed heeft toegezegd dat ze bereid is onbeperkt staatsobligaties op te kopen. Ook heeft ze met alle nieuwe steunmaatregelen de ruimte om tot $2,3 biljoen aan bedrijfsobligaties op te kopen. Daarvan heeft de centrale bank nog maar een klein gedeelte gebruikt.

Balanstotaal Fed is explosief gestegen door coronacrisis

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines