Banken verwachten stijging goudprijs in 2013
<<IMAGE_RIGHT>>De grote zakenbanken van de wereld houden de goudprijs ook in de gaten en spreken zo nu en dan hun verwachtingen voor de toekomst uit. We hebben van verschillende grote banken hun laatste 'forecast' erbij gepakt. Om alvast vooruit te lopen op de conclusie: De meeste banken verwachten dat de goudprijs ook in 2013 haar stijgende trend blijft voortzetten. De meeste verwachtingen vallen in de bandbreedte van $1.850 tot $2.000 per troy ounce. Omgerekend is dat een stijging uiteenlopend van 8,8% tot 17,6% ten opzichte van de huidige prijs van bijna $1.700 per troy ounce.

Hieronder ziet u een overzicht van de verwachtingen per bank met betrekking tot de goudprijs in 2013, aangevuld met de argumentatie van de betreffende bank voor haar koersdoel.

Morgan Stanley: $1.853/oz
Motivatie: De dollar blijft zwak door het beleid van de Federal Reserve, terwijl centrale banken en beleggers een aanzienlijk hoeveelheid goud blijven kopen. Vooral uit Azie is de vraag naar goud sterk, in India begint deze ook weer wat aan te trekken na een zwakke periode. Goud-ETF’s zien hun beheerde vermogen ook toenemen.

Goldman Sachs: $1.800/oz
Goldman Sachs verwacht in eerste instantie een lichte stijging van de goudprijs als gevolg van een zwakke economische groei wereldwijd en nieuwe steunmaatregelen door de Federal Reserve. Maar analisten van Goldman Sachs denken dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van 2013 zal aantrekken, waardoor de vraag naar goud zal afnemen en ingrepen door de centrale banken minder hard nodig zullen zijn. In 2014 ziet Goldman Sachs de goudprijs zakken van $1.800 naar $1.750.

Merrill Lynch: meer dan $2.000/oz
Een toenemende vraag naar goud van zowel centrale banken als private beleggers zal de goudprijs blijven ondersteunen.

Citigroup: stijging van 15% ten opzichte van 2012
Ook Citigroup wijst naar de monetaire stimulering door de Federal Reserve als één van de drijfveren voor een hogere goudprijs. Daarnaast noemen analisten van deze bank de onrust in het Midden-Oosten als stimulans voor zowel de goud- als de olieprijs. Ook denkt Citigroup dat de Europese schuldencrisis de markten onder druk zal blijven zetten, bijvoorbeeld door het besmettingsgevaar binnen de eurozone. Frankrijk werd recent afgewaardeerd door kredietbeoordelaar Moody’s, een teken dat ook de relatief sterkere landen in de eurozone getroffen worden.

Deutsche Bank: $2.200/oz
Deutsche Bank verwacht juist een zeer sterke stijging van de goudprijs in 2013 tot $2.200 per troy ounce. Deze zakenbank denkt dat de effecten van nieuwe stimuleringsmaatregelen door de Fed nog niet geheel zijn verwerkt in de goudprijs en dat de rente historisch laag zal blijven. De huidige situatie van een extreem lage rente in combinatie met een oplopende inflatie (negatieve reële rente) is volgens Deutsche Bank zeer positief voor de goudprijs. Ook wijst de bank op het feit dat China veel goud zal blijven kopen en daarmee en stevig fundament legt onder de goudprijs.

Barclays: $1.860/oz
De Britse zakenbank Barclays rekent ook op een stijging van de goudprijs, mede door het beleid van centrale banken. Enerzijds zijn er centrale banken die goud kopen, anderzijds zijn er ook centrale banken die veel monetaire stimulering toepassen. Beide zijn gunstig voor goud. Ook wijst Barclays op de goudmijnsector. De mijnproductie zal volgens analisten van deze bank afnemen en daarmee de prijsdruk op goud verhogen.

HSBC: $1,850/oz
Door een stijgende vraag naar goud en door hogere olie en graanprijzen wordt de goudprijs omhoog gestuwd. Eerder verwachtte de bank nog op een gemiddelde goudprijs van $1.775 in 2013. De bank verwacht overigens geen verdere stijging meer van de goudprijs in 2014. Ook dan verwacht de bank $1.775 per troy ounce.

Conclusie
Vrijwel alle grote banken die recent een verwachting hebben uitgesproken voor de goudprijs in 2013 rekenen op een stijging van de goudprijs. Vanwege vele uiteenlopende redenen, die we op Goudstandaard.com uitgebreid zullen behandelen, zal naar hun mening de goudprijs blijven stijgen. Als we de verwachtingen van alle prominente banken middelen komen we op een gemiddelde goudprijs in 2013 van $1.927 per troy ounce en €47.525 per kilo. Deze cijfers bevestigen een voortzetting van de trend van de afgelopen 12 jaar. De goudprijs steeg de afgelopen tien tot twaalf jaar in alle valuta, zoals onderstaande tabel van Goldprice.org laat zien. De grafiek daaronder laat de sterke opwaartse trend van de goudprijs zien die in 2002 begon, het jaar waarop de euro geïntroduceerd werd.Afbeelding afkomstig van
Goldprice.org


Afbeelding afkomstig van
Victor the Cleaner