Barclays verwacht herstel goudprijs naar $1.483 per troy ounce

De Britse bank Barclays verwacht dat de goudprijs in 2013 zal stijgen naar $1.483 per troy ounce, maar dat er in het tweede kwartaal eerst nog een daling zal plaatsvinden tot ongeveer $1.350 per troy ounce.

De bank wijst op de grote uitstroom van goud uit ETF’s, fondsen waarmee beleggers blootstelling krijgen aan de prijs van goud zonder het fysiek aan te schaffen. Pas als de goudprijs weer boven de $1.500 per troy ounce komt zal de kwetsbaarheid van dit soort fondsen afnemen, zo stelt de bank in haar laatste update over de goudmarkt. Als de goudprijs weer boven dit niveau komt kan een short-covering rally zorgen voor een verdere prijsstijging.

Het commitment of traders rapport van de CFTC uit de laatste week van april liet zien dat de speculatieve shortpositie opnieuw is toegenomen. Speculanten in de markt verwachten op de korte termijn een verdere daling van de goudprijs.

Commodity Online schrijft dat de goudprijs recent alweer wat hersteld is, maar dat er nog steeds risico is op een verdere prijsdaling op de korte termijn. Zo lang het weerstandsniveau van $1.522 per troy ounce niet doorbroken wordt blijft het risico bestaan van een verdere prijsdaling. Volgens de technische analisten van Barclays moeten we de weerstandsniveaus op $1.485 en $1.522 en steunpunten op $1.439 en $1.404 per troy ounce in de gaten houden.

Na de grootste prijsdaling van goud in meer dan dertig jaar tijd volgde al snel een herstel, waardoor meer dan de helft van de oorspronkelijke prijsdaling ongedaan werd gemaakt. Afgelopen week bleven de prijzen netto vrijwel onveranderd. Volgens Commodity Online is dat mogelijk toe te schrijven aan een 3-daagse vakantie in China, waardoor er weinig handelsvolume was op de Shanghai Stock Exchange. Er was de afgelopen week sowieso minder handel in de goudmarkt dan de week daarvoor.

De vraag naar het fysieke edelmetaal blijft groot. De US Mint verkocht in april veel gouden munten en volgens Commodity Online werden er in Hong Kong sinds januari 2011 niet meer zulke hoge premies betaald voor goudbaren als nu ($3 per troy ounce).