Barrick Gold schrijft $3 miljard af vanwege daling goudprijs


Barrick Gold, het grootste goudmijnbedrijf ter wereld, heeft een afschrijving van $3 miljard op haar bezittingen aangekondigd. Het bedrijf verwacht op korte termijn geen herstel van de goudprijs en heeft daarom de waarde van haar bezittingen naar beneden bijgesteld.

Volgens Bloomberg zal het mijnbouwbedrijf $1,8 miljard afschrijven op goodwill en in totaal $1,2 miljard op diverse projecten. De grootste afschrijvingen hebben betrekking op het stilgelegde Pascua-Lama project op de grens tussen Chili en Argentinië en de Pueblo Viejo goudmijn in de Dominicaanse republiek.

Goudprijs naar $1.200

Barrick Gold rekent in haar begroting voor dit jaar met een goudprijs van $1.000 per troy ounce. Voor de langere termijn verwacht het mijnbouwbedrijf dat de prijs van het edelmetaal weer zal aansterken tot $1.200 per troy ounce.

Een jaar geleden rekende Barrick Gold met een gemiddelde goudprijs van $1.250 per troy ounce, een prijs die op langere termijn zou oplopen tot $1.300. De sector had toen echter geen rekening gehouden met een scenario waarin de goudprijs nog veel verder zou gaan dalen. Om teleurstelling bij beleggers te voorkomen is Barrick dit jaar wat voorzichtiger in haar koersdoel voor goud.

Goudmijnen moeten bezuinigen

Niet alleen Barrick Gold is getroffen door de daling van de goudprijs. Over de hele linie heeft de mijnbouwsector te maken met afwaarderingen. Barrick Gold is misschien dan wel de eerste die opnieuw miljarden moet afschrijven, maar de kans is groot dat andere bedrijven in de sector dit voorbeeld zullen volgen.

Barrick Gold heeft de afgelopen jaren al veel werk verzet om de gemiddelde kostprijs omlaag te brengen en de balans te verbeteren. Zo heeft het bedrijf een deel van haar toekomstige productie al verkocht en de opbrengst gebruikt om een deel van haar schulden af te lossen. Ook heeft het bedrijf een aantal mijnen moeten verkopen.

Barrick Gold maakte de afschrijving van $3 miljard donderdag na sluiting van de beurs bekend. Het aandeel stond toen 2,2% lager. Sinds het begin van dit jaar is het aandeel met 13% gestegen als gevolg van de stijgende goudprijs. Begin deze maand was Barrick Gold even weer het grootste beursgenoteerde bedrijf in de goudmijnsector van Canada.


Barrick Gold schrijft $3 miljard af op bezittingen