Bear market in 'FAANG' aandelen

De afgelopen twee maanden hebben de aandelenmarkten hun winst voor dit jaar grotendeels of zelfs helemaal verspeeld. Twijfels over de economische groei en de dreiging van een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China maken beleggers nerveus. Daar komt bij dat centrale banken de geldkraan langzaam dichtdraaien, waardoor de liquiditeit zal afnemen.

We hebben de laatste tijd al verschillende signalen gezien dat de opwaartse economische cyclus ten einde loopt. Schreef ik eerder deze maand al over de daling van de olieprijs (die vandaag opnieuw hard omlaag ging), nu zitten ook de grote technologieaandelen in de hoek waar de klappen vallen. Met de koersdaling van Apple deze week zijn alle zogeheten 'FAANG' aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google) in een bear market terechtgekomen.

FAANG aandelen onderuit

Een 'bear market' in technologieaandelen is een slecht teken, aangezien deze bedrijven de afgelopen jaren een groot deel van de waardestijging van de gehele aandelenmarkt voor hun rekening namen. Dat betekent dat het ook de andere kant op gelijk heel hard kan gaan. Vanaf het hoogtepunt hebben deze vijf aandelen samen al $1 biljoen aan marktwaarde verloren. Tegenvallende cijfers van Apple en Amazon en negatieve publiciteit rondom Facebook zetten de technologieaandelen onder druk en sleuren Netflix en Google mee naar beneden.

Hieronder ziet u de lijst van CNBC met de beurswaarde die vanaf het hoogtepunt uit elk aandeel verdampte en een grafiek van het koersverloop sinds het begin van dit jaar.

  • Facebook: $253 miljard
  • Amazon: $280 miljard
  • Apple: $253 miljard
  • Netflix: $67 miljard
  • Alphabet: $164 miljard

Is dit het begin van een nieuwe crisis?

Facebook en Google bereikte hun piek in juli, terwijl Netflix een maand een piek bereikte. Amazon en Apple zagen de hoogste beurswaardering in september en oktober. Vanaf de top hebben al deze aandelen dus al meer dan 20% van hun waarde verloren. De FAANG aandelen zijn een graadmeter van het beurssentiment, maar hebben ze ook een voorspellende functie voor de economie?

FAANG aandelen in 'bear market' (Bron: CNBC)

Frank Knopers

Wilt u reageren op deze column? Stuur een e-mail naar contact@goudstandaard.com