Beleggen in goud of zilver?

Veel van onze klanten vragen zich af of ze goud of zilver moeten kopen. Beide metalen zijn historisch bezien maar ook nu nog nauw met elkaar verbonden. Ondanks de nauwe verbondenheid tussen goud en zilver zijn er ook duidelijke verschillen tussen beide edelmetalen.

Goud

Traditioneel wordt goud gehouden door de zogenaamde “sterke handen”, zoals centrale banken en vermogende particulieren. Daarnaast is er veel goud in private handen zoals in India en China. Goud is een essentieel onderdeel van een moderne vermogensportefeuille. Ten eerste vermindert goud de volatiliteit van een portefeuille omdat het een hele lage correlatie heeft met een groot aantal andere markten.

Een portefeuille dient daarnaast voor een deel te bestaan uit financiële producten die zowel van hoge kwaliteit zijn als liquide. Goud herbergt deze eigenschappen en fungeert daarom uitstekende tegen systemische risico’s. Op momenten dat de liquiditeit in de markt opdroogt komt er een zogenaamde “vlucht naar kwaliteit” op gang en stijgt de vraag naar liquide vermogensklassen. Goud kent geen tegenpartij risico. De goudmarkt heeft een zeer grote omvang, is toegankelijk en is zeer liquide. Met andere woorden, als andere delen van de portefeuille niet toegankelijk zijn kan goud worden gebruikt om aan financiële verplichtingen te voldoen.

Kortom, goud heeft drie belangrijke kenmerken die het tot een uitstekende verzekering van het vermogen maakt. Het edelmetaal verlaag de volatiliteit van een portefeuille, kent een hoge liquiditeit en heeft tijdens economische crises een dempende effect op de portefeuille.

Zilver 

Goud en zilver delen een monetair verleden. Beide metalen worden dan ook vaak in één adem genoemd. Zilver is in tegenstelling tot goud tegenwoordig echter uitgegroeid tot een belangrijk industrieel materiaal. Het aantal industriële applicaties van zilver zijn talrijk en nemen de afgelopen jaren snel toe. Inmiddels wordt bijna 50% van de jaarlijkse zilverproductie verbruikt door de industrie. De unieke combinatie van eigenschappen maakt van zilver een hybride belegging met veel potentieel De zilverkoers is afgelopen jaren echter ook een stuk volatieler gebleken dan de goudkoers, zowel naar de boven- als naar de onderkant.

Concluderend kan zilver een interessante belegging zijn terwijl goud eerder een verzekering van het vermogen is. Indien u opzoek bent naar stabiliteit is het wellicht verstandiger goud te overwegen. Een combinatie kan ook een verstandige keuze zijn.

Meer weten over beleggen in goud of zilver? Kijk dan hier verder.