"Beleggen in goud ook interessant bij normale rente"

Beleggen in goud is ook interessant bij een normale rente, zo concludeert de World Gold Council (WGC). In haar nieuwste publicatie “Gold and US interest rates: a reality check” komen onderzoekers tot de conclusie dat goud ook bij een positieve reële rente van 0 tot 4 procent een plek verdient in een beleggingsportefeuille.

Men concludeert dat het rendement van goud in periodes van een ‘normale rente’ (na correctie voor inflatie dus 0 tot 4 procent) nog steeds in overeenstemming is met het lange-termijn rendement van goud van 6 á 7 procent. De correlatie met aandelen is onder een normale rente licht negatief, zo blijkt uit het onderzoek dat in opdracht van de WGC is uitgevoerd.

Ook blijkt dat de goudmarkt zich minder laat beïnvloeden door het rendement van de Amerikaanse aandelenmarkt. Hoewel de aandelenmarkt het sentiment van beleggers kan beïnvloeden zijn er op de lange termijn meer factoren die een rol spelen in de goudmarkt. De goudmarkt is meer divers geworden in geografisch opzicht, maar ook in gebruiksdoel. Werd goud aan het begin van deze eeuw nog voornamelijk gebruikt voor juwelen, nu wordt er bijna evenveel gewicht aan goud verkocht in de vorm van goudbaren en gouden munten. Onderstaande grafiek van de World Gold Council laat deze ontwikkeling tussen 2003 en 2012 goed zien.

Steeds meer goud wordt gekocht als beleggingsobject (Bron: WGC)


Opkomende markten
Opkomende markten hebben een steeds grotere invloed op de goudprijs, want volgens de onderzoekers is nog maar 10% van de totale vraag naar fysiek goud afkomstig uit de VS. Opkomende markten nemen met bijna 70% een veel groter deel van de fysieke goudmarkt voor hun rekening. Juan Carlos Artigas, hoofd Research bij de World Gold Council, beaamt dat. Hij zegt het volgende over de goudmarkt en de goudprijs:

“Indien de VS terugkeert naar een normale rente is het goed om te onthouden dat de beleggingsvraag in de VS niet de enige arbiter is van de goudprijs. Een goed voorbeeld is de ongekende groei van de Chinese vraag naar goud. Tussen 2007 en 2012 is die met 132% toegenomen en het lijkt erop dat die vraag ook zal toenemen bij een vertraging van de Chinese economie. (dit jaar koopt China naar verwachting 1.000 ton goud)

Terwijl de krantenkoppen zich vooral gericht hebben op de laatste prijsbeweging blijven de lange termijn fundamenten van de goudmarkt sterk. Opkomende markten blijven groeien en de vraag naar goud van centrale banken blijft stabiel. Daar komt een waarschijnlijke daling van de mijnproductie en een lager aanbod van goud uit recycling nog bij.

Zelfs met een hoge rente heeft goud een balancerende functie in de beleggingsportefeuille. De meeste beleggers hebben te weinig goud, want het optimale niveau ligt tussen de 2 en 10 procent.”

Volgens de World Gold Council biedt goud ook bij een positieve reële reente een nuttige diversificate van de beleggingsportefeuille