Beleggers doen platina en palladium in de verkoop


Beleggers hebben in oktober relatief veel platina en palladium verkocht. Platina ETF’s liquideerden 5,8 ton, terwijl de ETF’s die palladium beheren hun voorraden met 8,3 ton zagen dalen. Volgens cijfers van Bloomberg was dat voor beide beleggingen de grootste daling sinds 2007.

Sinds het dieselschandaal van Volkswagen in september naar buiten kwam is het totale vermogen van ETF’s die platina en palladium aanhouden met bijna 10% gedaald. Beleggers maken zich sindsdien meer zorgen over de afzetmarkt voor beide edelmetalen, want platina en palladium worden voornamelijk gebruikt in de auto-industrie.

Volgens analisten van Deutsche Bank heeft het dieselschandaal op de lange termijn mogelijk een negatief effect op de wereldwijde vraag naar deze edelmetalen, omdat de voorkeur van consumenten hierdoor meer zal verschuiven richting elektrische auto’s. Dat kan volgens Deutsche Bank de vraag naar platina en palladium onder druk zetten, omdat deze edelmetalen gebruikt wordt in katalysatoren van respectievelijk diesel- en benzineauto’s.


Beleggers doen aandelen platina en palladium ETF's in de verkoop (Bron: Bloomberg)

Auto-industrie

Volgens Johnson Matthey zijn autofabrikanten de belangrijkste afnemers van deze edelmetalen. Ongeveer 45% van alle platina en zelfs 80% van al het palladium dat jaarlijks gebruikt wordt komt voor rekening van deze sector.

“Dieselgate heeft zeker een impact gehad op het sentiment van beleggers die platina en palladium kopen. De angst is dat platina en palladium marktaandeel kunnen verliezen aan alternatieve technologieën om de emissie van auto’s terug te brengen”, zo verklaarde analist Grant Sporre van Deutsche Bank tegenover Bloomberg.

Platinaprijs

De platinaprijs zakte begin oktober naar het laagste niveau in zes jaar tijd. Sindsdien is de koers met 9% gestegen. Op het moment van schrijven staat de platinaprijs op $964 per troy ounce. De prijs van palladium is sinds het dieptepunt van eind augustus met 27% gestegen naar $647 per troy ounce.

In vergelijking met de afgelopen tien jaar is platina op dit moment relatief goedkoop ten opzichte van goud. Het industriële edelmetaal was in 2008 ruim twee keer zo duur als goud, maar vandaag de dag is het platina bijna 15% goedkoper dan het gele metaal. De volgende grafiek laat zien dat platina op dit moment relatief goedkoop is ten opzichte van goud.

Is dit een goed moment om in platina te stappen? Bij Goudstandaard kunt u fysiek platina kopen in combinatie met opslag in Zwitserland. Zo betaalt u geen 21% btw.


Goud platina ratio over de afgelopen tien jaar (Bron: ptcalc)