Beleggers kopen minder goud bij Perth Mint
Beleggers hebben in het eerste kwartaal van dit jaar minder goud gekocht bij de Perth Mint dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ondertussen werd er wel meer zilver verkocht, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Australische munthuis.

In totaal werd er in de eerste drie maanden van dit jaar een kleine 142.000 troy ounce aan gouden munten en goudbaren verkocht, een daling van 11,3% ten opzichte van de ruim 160.000 troy ounce goud in dezelfde periode van vorig jaar. Het is de laatste weken relatief rustig in de markt voor fysiek goud, wat ook blijkt uit de cijfers van de Perth Mint. In maart werd er slechts 30.177 troy ounce aan goud verkocht, tegenover 50.356 troy ounce in dezelfde maand van vorig jaar. Onderstaande grafiek laat de maandelijkse verkopen van de Perth Mint zien. De datareeks begint in maart 2012, toen het Australische munthuis voor het eerst deze cijfers naar buiten bracht. 

Zilver

Terwijl de verkoop van goud afneemt, zien we de verkoop van fysiek zilver juist aantrekken. Ondanks de forse daling van de zilverprijs van vorig jaar blijven beleggers veel zilver kopen. In de eerste drie maanden van dit jaar verkocht de Perth Mint in totaal bijna 1,85 miljoen troy ounce zilver, een stijging van 22,9% ten opzichte van de ruim 1,5 miljoen troy ounce in dezelfde periode van vorig jaar.

De zilveren munten van de Perth Mint vinden gretig aftrek, zo blijkt uit de volgende grafiek. Vooral in januari en maart rolde er veel zilver van de band.

US Mint

De verkoopcijfers van de Perth Mint laten ongeveer dezelfde trend zien als die van de US Mint. Net als bij de Perth Mint daalt de verkoop van fysiek goud, terwijl de verkoop van zilver op peil blijft. Blijkbaar hebben beleggers op dit moment een voorkeur voor zilver boven goud.