Beleggers staan weer in de rij om Griekenland geld te lenen
Minder dan tien jaar na de grote Griekse schuldencrisis staan beleggers weer in de rij om geld uit te lenen. Vorige week haalde de Griekse regering een bedrag van €3 miljard op met de uitgifte van 5-jaars obligaties, terwijl beleggers zich voor in totaal €6,5 miljard hadden ingeschreven. De vraag was dus meer dan twee keer zo groot als het aanbod, terwijl het Griekse schuldpapier tijdens de Europese schuldencrisis nog zo goed als onverkoopbaar was.

In een zoektocht naar rendement nemen obligatiebeleggers steeds meer risico, wat betekent dat ze voor een paar procent extra rente zelfs weer geld durven uit te lenen aan de Griekse regering. Het succes van deze obligatieveiling dankt Griekenland natuurlijk ook aan het positieve sentiment in de Eurozone en opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank, waardoor het aanbod van nieuw schuldpapier significant is afgenomen en de rente bijzonder laag is.

‘Afsluiting van een hoofdstuk’

Volgens de Griekse premies Alexis Tsipras was deze succesvolle obligatieveiling de meest significante stap in het afsluiten van een onplezierig hoofdstuk, waarin Griekenland nog volledig was overgeleverd aan de Trojka van de ECB, de Europese Commissie en het IMF. Toch is die conclusie misschien wat voorbarig, want na de laatste obligatieveiling in 2014 kwam Griekenland toch weer in de problemen. In de zomer van 2015 miste het land zelfs een aflossing van schuld bij het IMF, waarna een nieuw reddingsplan van €86 miljard op tafel kwam om de Griekse regering weer een paar jaar overeind te houden.

De Griekse regering heeft na jaren van tekorten eindelijk haar begroting weer op orde, maar dat wil niet zeggen dat het met de private sector ook goed gaat. De werkloosheid daalt weliswaar, maar is nog steeds veel hoger dan in andere Eurolanden. Ook groeit de economie door alle bezuinigingen en hervormingen nauwelijks. Zijn beleggers te optimistisch of hebben ze gewoon een erg kort geheugen?