Beleggers verliezen vertrouwen in zilverprijs fixing


De dagelijkse fixing van de zilverprijs staat ter discussie, nadat er twee dagen achtereen een koers werd vastgelegd die duidelijk afweek van de spotprijs van zilver. Handelaren die op basis van de dagelijkse fixing zilver kopen en zilver verkopen hebben door deze afwijkingen minder zekerheid over de prijs van hun product. Daardoor kunnen ze miljoenen mislopen op transacties.

Vorige week donderdag werd na een kwartier handelen een prijs vastgelegd van $13,58 per troy ounce, een koers die bijna 6% lager was dan de spotprijs van dat moment en meer dan 3,5% lager dan de laagste intraday koers. De volgende dag verliep de fixing opnieuw moeizaam en werd uiteindelijk een zilverprijs vastgelegd van $14,08 per troy ounce, dat was een procent minder dan de spotprijs van dat moment.

“Voor de tweede keer op rij zien we een grote afwijking in de prijs. Mensen zullen het vertrouwen in de fixing opzeggen als dit zo door blijft gaan”, zo verklaarde Afshin Nabavi van edelmetaalhandelaar MKS uit Zwitserland tegenover Bloomberg.

Zilverprijs fixing

In het verleden werd de referentieprijs voor zilver vastgesteld via een teleconferentie tussen drie verschillende banken. Maar onder druk van toezichthouders werd deze methode in 2014 vervangen door een elektronisch handelsplatform van de CME Group en Thomson Reuters. Dit platform zou meer transparantie geven over de transacties en zou het voor banken makkelijker moeten maken om deel te nemen aan de dagelijkse fixing van de zilverprijs.

Waarom het vorige week zo mis ging met de fixing, dat is nog steeds de vraag. De CME Group en Thomson Reuters zijn een onderzoek gestart en doen daarom nog geen uitspraken. Een woordvoerder van de CME verklaarde in een email naar Bloomberg dat de fixing een “transparant elektronisch mechanisme is dat ontworpen is om de prijs aan te passen totdat er een evenwicht is tussen het aantal koop- en verkooporders.”

Het is niet voor het eerst dat de fixing van de zilverprijs zo problematisch verloopt. Op 6 januari ging er bijna een half uur en zestig rondes overheen voordat de fixing bepaald kon worden. De afgelopen zes maanden is het al minstens tien keer voorgekomen dat de referentieprijs van zilver een groter dan normale afwijking had ten opzichte van de spotprijs, zo concludeert Bloomberg na een eigen onderzoek.

De te lage zilverprijs fixing van afgelopen donderdag bleef niet zonder gevolgen. “Toen donderdag de fixing werd vastgelegd verloor deze meteen aan geloofwaardigheid. We hadden twee klanten die toen direct zijn overgestapt van de fixing naar de live zilverprijs”, zo verklaarde Brad Yates van Elemetal Capital uit Dallas tegenover Bloomberg.


Beleggers verliezen vertrouwen in zilverprijs fixing