Beleggers weer enthousiast over platina


Beleggers zien weer kansen in platina, nu de prijs van dit edelmetaal relatief laag is ten opzichte van goud. Bloomberg schrijft dat de totale voorraden van platina-ETF's nu al zes weken op rij zijn gestegen, omdat beleggers rekening houden met een stijging van de platinaprijs. Ondanks de prijsdaling van de laatste weken blijven beleggers enthousiast over dit edelmetaal, omdat men verwacht dat het tekort aan platina nog wel even zal aanhouden.

De voorraad platina die ligt opgeslagen in de kluizen van de New York Mercantile Exchange dalen nu al vier weken op rij en staan volgens berekeningen van Bloomberg nu op het laagste niveau in zes maanden. Omdat beleggers meer platina kopen is de productie van de mijnbouwsector niet meer toereikend om aan de vraag te voldoen. Volgens berekeningen van het World Platinum Investment Council is er dit jaar opnieuw een tekort aan platina, namelijk 120.000 troy ounce. De afgelopen vijf jaar was er ook al een tekort aan platina, omdat steeds meer beleggers dit edelmetaal overwegen als alternatieve belegging.

Het World Platinum Council verwacht een daling van 4% van de platinaproductie in Zuid-Afrika, het land dat goed is voor 70% van de wereldwijde productie. Het edelmetaal is daar steeds moeilijker te vinden, waardoor het tegen de huidige platinaprijs niet meer rendabel is om alle mijnen open te houden. Bij een stagnerende of dalende productie kan het tekort aan platina nog langer aanhouden, waarmee het edelmetaal interessant kan zijn voor speculatieve beleggers.

Beleggen in platina

Door de geschiedenis heen was platina meestal duurder dan goud, maar de laatste drie jaar is het edelmetaal juist weer een stuk goedkoper geworden. Op het moment van schrijven kost een kilo platina ongeveer €28.800, terwijl een kilo goud voor €37.300 van eigenaar wisselt. Sinds 1990 is dat verschil niet meer zo groot geweest als nu, zoals ook onderstaande grafiek van The Bullion Desk laat zien.

Platina is net als zilver een edelmetaal met een belangrijke industriële component. Het wordt voornamelijk gebruikt in de auto-industrie, maar ook voor de productie van luxe sieraden. Door de groeiende belangstelling onder beleggers worden er ook veel platina munten en platinabaren geproduceerd. Door de grote industriële component beweegt de platinaprijs mee met de conjunctuur van de economie. Bij een groeiende economie stijgt de vraag naar auto's en vrachtwagens en neemt ook de vraag naar platina toe.

Wilt u beleggen in platina? Goudstandaard verkoopt platina munten en btw-vrij platina in combinatie met opslag in Zwitserland.

Platina relatief goedkoop ten opzichte van goud (Bron: Denvergold.org)

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.