Betalingsachterstand op Amerikaanse woningmarkt schiet omhoog

Het aantal Amerikanen dat de hypotheek niet meer kan betalen is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Zo steeg het aantal wanbetalingen in mei naar 4,3 miljoen, het hoogste niveau sinds 2011. Ten opzichte van een maand eerder kwamen er 732.000 probleemgevallen bij, zo meldt informatieverstrekker Black Knight. In april steeg het aantal wanbetalingen zelfs met 1,6 miljoen, omdat veel Amerikanen door de lockdown maatregelen hun baan verloren. In totaal heeft meer dan 8% van alle uitstaande hypotheken in de VS een betalingsachterstand opgelopen.

De coronacrisis heeft in de Verenigde Staten hard toegeslagen. Door het ontbreken van een sterk sociaal vangnet en beperkte bescherming van werknemers verloren in korte tijd meer dan 30 miljoen Amerikanen hun baan. Inmiddels komen er weer banen bij, maar nog altijd vroegen begin deze maand ruim 20 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aan.

Meer wanbetalingen op hypotheken

Er is sprake van wanbetaling als huiseigenaren meer dan dertig dagen achterstand hebben met de betaling van hun hypotheek. Veel Amerikaanse banken bieden zes maanden uitstel aan, voordat ze overgaan op gedwongen verkoop. Het is de vraag of de betalingsproblemen daarmee opgevangen kunnen worden, aangezien de betalingsdiscipline de laatste maanden verder verslechtert. Van alle huiseigenaren die uitstel hebben aangevraagd wist slechts 15% in juni de hypotheek te betalen. In mei lag dat percentage nog op 28% en in april zelfs op 46%. Er is dus sprake van een snelle verslechtering van de betaalcapaciteit onder deze groep huiseigenaren.

Om de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt te verlichten heeft de Amerikaanse toezichthouder op de woningmarkt alle huisuitzettingen voor hypotheken bij Fannie Mae en Freddie Mac opgeschort tot ten minste 31 augustus. Dat betekent dat de ongeveer 2 miljoen huishoudens die in februari hun hypotheek al niet meer konden betalen langer in hun huis mogen blijven zitten. Onder het nieuwe fiscale stimuleringsprogramma van de Amerikaanse overheid kunnen huiseigenaren zelfs 12 maanden uitstel aanvragen, op voorwaarde dat ze bij zijn met de hypotheekbetalingen. Daarmee schuift de overheid de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt nog wat verder onder het tapijt.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines