Beter een Ferrari dan aandelen?


Afgelopen weekend werd een recordbedrag betaald voor een auto, want de veiling van een klassieke Ferrari 250 GTO uit 1962 leverde een bedrag van $48,4 miljoen op. Dat was ongeveer $10 miljoen meer dan het bedrag dat in 2014 werd betaald voor een exemplaar met het bouwjaar 1963. Ervan uitgaande dat beide exemplaren in goede staat zijn is de prijs in vier jaar tijd dus met een kwart gestegen. Zijn deze sportwagens daarmee ook een betere investering dan aandelen?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden raadplegen we de Hagerty Price Index voor Ferrari's, een index waarin de dertien meest populaire modellen uit de jaren '50, '60 en '70 zijn opgenomen. Zetten we de prijsontwikkeling van deze sportwagens af tegen de Amerikaanse S&P 500 aandelenindex, dan zien we dat je als miljardair beter naar de veiling van een Ferrari kunt gaan dan naar de aandelenmarkt. Zelfs als je de herinvestering van het dividend van aandelen meeneemt leverde de index van Ferrari's een beter rendement op dan de S&P 500.

De volgende grafiek van Bloomberg laat zien dat de rode sportwagens sneller in waarde stijgen dan Amerikaanse aandelen. Sinds 2010 zijn de oude Ferrari's ruim 250% meer waard geworden, terwijl de waardestijging van de S&P 500 beperkt bleef tot 'slechts' 150%. Opvallend is ook dat Ferrari's het veel beter doen dan andere klassieke auto's, want de index van Hagerty bestaande uit modellen van verschillende merken is in dezelfde periode slechts 50% in waarde gestegen.

Ferrari's zijn meer in waarde gestegen dan aandelen (Bron: Bloomberg)

Vlucht naar tastbare bezittingen

De prijsstijging van sportwagens als deze Ferrari 250 GTO laat zien dat er een vlucht van vermogen gaande is richting tastbare bezittingen. Klassieke auto's, vastgoed op toplocaties en kunstobjecten zijn net als edelmetalen bezittingen die veel waarde vertegenwoordigen en die je buiten het financiële systeem kunt bewaren. Zeker is een tijdperk van extreem lage rente en een lager vertrouwen in banken en financiële instellingen worden deze alternatieven populair.

Van alle tastbare bezittingen die mensen kopen om hun vermogen te behouden zijn edelmetalen als goud en zilver het meest toegankelijk, omdat je deze al vanaf een relatief klein bedrag kunt aanschaffen. Een ander voordeel van goud en zilver is dat het homogene goederen zijn, wat betekent dat de kwaliteit constant is en je de dagwaarde makkelijker kunt beoordelen dan die van kunstobjecten en klassieke auto's. Ook zijn edelmetalen vrij gemakkelijk te verhandelen (liquide) dan andere vormen van tastbaar vermogen.


Onlangs werd een Ferrari 250 GTO geveild voor $48,4 miljoen (Afbeelding via Wikipedia)