Bijna $40 miljard verdampt uit virtuele munten

De afgelopen zeven dagen is er voor in totaal bijna $40 miljard aan waarde uit de markt van virtuele munten verdampt. Alle 866 virtuele munten die de website Coinmarketcap volgt hebben bij elkaar op dit moment een waarde van ongeveer $103 miljard, terwijl dat begin deze maand nog meer dan $140 miljard was.

De waarde van Bitcoin en andere virtuele munten is de afgelopen dagen hard gedaald, mede door de recente ontwikkelingen in China. De regering van China wil de handel in de zogeheten cryptocurrencies aan banden leggen en besloot eerder deze week om de uitgifte van nieuwe munten (initial coin offerings) in zijn geheel te verbieden.

Bitcoin handelsplatform BTCC stopt

Het in Shanghai gevestigde BTCC, een belangrijk handelsplatform waar gebruikers virtuele munten kunnen verhandelen, liet weten dat ze vanwege de nieuwe regelgeving in China vanaf 30 september haar activiteiten zal stopzetten. Dat zorgde voor veel onrust in de markt en voor een verdere prijsdaling van vrijwel alle virtuele munten.

Bitcoin verliest 40%

Op het moment van schrijven staat de prijs van Bitcoin op iets meer dan $3.000, een daling van bijna 40% ten opzichte van de piek van begin deze maand. De grootste verliezer onder de tien grootste virtuele munten was Litecoin, dat in één dag een kwart minder waard werd.

China is een van de grootste markten voor virtuele munten en dat verklaart ook waarom de koers zo hard onderuit gaat op dit nieuws. Ondanks de correctie van bijna 40% in twee weken staat de virtuele munt nog steeds drie keer zo hoog als het niveau van begin dit jaar. De laatste keer dat Bitcoin op ongeveer $3.000 stond was begin augustus.

Bitcoin daalt naar $3.000, bijna 40% lager dan de top (Bron: Coindesk)