Bill Gross: “Federal Reserve vervalst financiële markten”

De financiële markten zijn vervalst door het monetaire beleid van de Federal Reserve, zo concludeert obligatiebelegger Bill Gross van Janus Henderson Investors. Door het ruime monetaire beleid van de centrale bank zijn de koersverschillen tussen solide en minder solide beleggingen steeds kleiner geworden. Daardoor wordt het voor beleggers steeds moeilijker om het onderscheid te maken tussen de goede en slechte investeringen.

Door het opkoopprogramma van de Federal Reserve is de rente op staatsobligaties, bedrijfsobligaties en de zogeheten high-yield obligaties sterk gedaald. Door de opwaartse trend op de obligatiemarkt maken beleggers steeds minder onderscheid tussen kwalitatief sterke en minder sterke beleggingen. Beleggers moeten daarom extra waakzaam zijn voor het moment waarop de rente weer begint te stijgen, omdat de verschillen dan weer zichtbaar zullen worden.

Vermogensbeheerder Gross is van mening dat de Federal Reserve en andere centrale banken in dit tijdperk van uitzonderlijk monetair beleid niet teveel moeten vertrouwen op oude modellen zoals de Taylor regel en de Phillips curve, die respectievelijk betrekking hebben om de hoogte van de rente en op de relatie tussen de werkloosheid en de inflatie.


Centrale banken vervalsen de financiële markten, aldus Bill Gross

Deze bijdrage is afkomstig van Marketupdate