BIS: "Centrale banken kunnen virtuele munten niet negeren"


Centrale banken kunnen de snelle groei van virtuele munten niet meer ontkennen en zouden op een gegeven moment zelfs moeten overwegen om hun eigen virtuele munten in omloop te brengen, zo schrijft de Bank for International Settlements in haar nieuwste kwartaalrapport.

"De vraag of centrale banken een digitaal alternatief voor contant geld moeten uitbrengen is het meest urgent in landen waar het gebruik van contant geld snel afneemt, zoals in Zweden. Maar uiteindelijk zullen alle centrale banken voor zichzelf moeten beslissen of het zinvol is een zogeheten Central Bank Crypyo Currency (CBCC) te introduceren."

Het introduceren van een virtuele munt door een officiële instantie als een centrale bank is geen gemakkelijke opgave. Niet alleen moet de veiligheid en stabiliteit van de virtuele munt gegarandeerd kunnen worden, ook moet er worden nagedacht over de integratie van deze nieuwe munt in het banksysteem en de conversie naar de normale valuta in het betalingsverkeer.

Virtuele munten

In minder dan tien jaar tijd heeft de Bitcoin zich ontwikkeld van een obscuur technologisch experiment met een waarde van een paar cent naar een populair beleggingsobject dat evenveel waard is als een tweedehands auto. Toch is er nog steeds veel scepsis, onder andere bij JP Morgan topman Jamie Dimon en vermogensbeheerder Ray Dalio die de virtuele munt als een bubbel karakteriseren.

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat Bitcoin en de honderden andere virtuele munten het fiatgeld van overheden en centrale banken zullen vervangen heeft de blockchain technologie zich volgens de BIS al wel bewezen als een levensvatbaar instrument om betalingen mee te doen.

Virtuele munten zijn gelimiteerd in aantal en kunnen zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank van eigenaar wisselen. Daarmee kan de technologie in potentie gebruikt worden als alternatief betaalmiddel. Maar door de grote volatiliteit en de enorme prijsstijging van de afgelopen jaren worden de munten vooralsnog meer gebruikt voor speculatie dan voor het doen van betalingen.

Centrale banken

Verschillende banken en centrale banken zijn al begonnen met de ontwikkeling van een eigen virtuele munt op basis van de blockchain technologie. Volgens Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, kunnen de zogeheten cryptocurrencies onderdeel worden van een potentiële revolutie in het financiële systeem. De Nederlandsche Bank heeft volgens Bloomberg zelfs al een virtuele munt ontwikkeld, hoewel deze voorlopig alleen intern gebruikt wordt.


Bitcoin wint aan populariteit, maar vormt nog geen bedreiging voor fiatgeld (Bron: BIS)