BIS: "Probeer het geld niet opnieuw uit te vinden"
Virtuele munten voldoen niet aan de drie functies van geld en moeten daarom ook niet als zodanig worden aangemerkt. Dat zei Agustín Carstens van de Bank for International Settlements onlangs in een interview met de Basler Zeitung. Volgens hem hebben virtuele munten alle kenmerken van een bubbel en een piramidespel. Ook zijn ze door het hoge stroomverbruik slecht voor het milieu.

Jonge mensen zouden zich volgens Carstens niet bezig moeten houden met een poging opnieuw geld uit te vinden, omdat er volgens hem al goed functionerende elektronische betaalsystemen zijn. Een poging om geld uit het niets te creëren is volgens de centraal bankier bovendien niet kansrijk, omdat er door de geschiedenis heen al veel vaker geprobeerd is om geld te maken. In het interview zegt hij daar het volgende over:

"Virtuele munten zijn geen geld, maar een vorm van een belegging. Ze kunnen niet de functies van geld aannemen, simpelweg vanwege de manier hoe ze gecreëerd worden. Diegene die het grootste belang hebben bij dit systeem van zogeheten cryptovaluta zijn diegene die deze virtuele munten in omloop brengen. Door 'geld' te produceren hopen ze winst te maken en in ruil daarvoor leveren ze de infrastructuur die nodig is om de virtuele munten draaiend te houden. Deze opzet is echter niet verenigbaar met een maximalisering van de nutsfunctie van geld.

Kijk terug naar het verleden en je zult zien dat uit het niets creëren van goud of geld een reguliere obsessie is. Het heeft nooit gewerkt. Zelfs de grote natuurkundige Isaac Newton was in een bepaalde fase van zijn leven geobsedeerd door alchemie en het idee om goud te maken. Hij was succesvol op heel veel gebieden, maar op dit vlak faalde hij."

'Huidige betaalsysteem voldoet'

Carstens merkt op dat centrale banken al decennia ervaring hebben met elektronische betaalsystemen en dat het daarom niet te verwachten is dat er binnen afzienbare tijd iets nieuws komt dat efficiënter werkt en dat dezelfde mate van vertrouwen geniet onder de bevolking. De technologie van blockchain kan volgens hem een aantal zinvolle toepassingen hebben, maar de functie van geld vervullen hoort daar volgens hem niet bij.

De uitspraken van Carstens zijn opmerkelijk, aangezien verschillende centrale banken achter de schermen uitgebreid experimenteren met virtuele munten. Ook verschijnen er steeds meer publicaties over zogeheten 'central bank digital currencies', virtuele munten die door centrale banken zelf worden ontwikkeld. Het standpunt van de Bank for International Settlements ten aanzien van cryptovaluta komt dus niet als een verrassing, want de huidige generatie virtuele munten ligt volledig buiten de controle van de centrale monetaire autoriteiten.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines