Bitcoin naar laagste niveau ten opzichte van goud sinds februari

De koers van Bitcoin is de afgelopen zeven dagen met bijna een kwart gedaald tot ongeveer $45.000. Daarmee staat de belangrijkste virtuele munt op het laagste niveau sinds februari. Ook ten opzichte van goud moest de virtuele munt wat terrein prijsgeven, want het edelmetaal zit de laatste twee maanden juist in een opwaartse trend. De goudprijs steeg naar $1.868 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds februari. Door deze koersbeweging is een Bitcoin momenteel evenveel waard als 24 troy ounce goud. In april was de virtuele munt nog meer waard dan een kilo goud.

De laatste jaren is de prijs van de virtuele munt sterk gestegen, maar er waren ook periodes met grote koersdalingen. De daling van afgelopen week wordt toegeschreven aan uitspraken van miljardair Elon Musk, die van standpunt veranderde ten aanzien van Bitcoin. Eerder dit jaar kocht hij met zijn bedrijf Tesla nog voor $1,5 miljard aan Bitcoin en accepteerde hij de virtuele munt als betaalmiddel. Tot vorige week, want toen stopte het bedrijf met de acceptatie van Bitcoin als betaalmiddel. Elon Musk noemde het minen van de cryptomunt te vervuilend en vond dat toch niet passen in het imago van een groen bedrijf.

Een opmerkelijke verandering van standpunt, omdat het minen van Bitcoin in de tussentijd niet is veranderd. Ook gebruiken de meeste miners duurzaam opgewekte stroom. Het zorgde wel voor onrust in de markt, want sommige beleggers besloten hun posities te verkopen. Niet alleen Bitcoin daalde, ook andere virtuele munten gingen hard onderuit. Ethereum en Binance, de tweede en derde grootste cryptomunt, verloren ongeveer 20% van hun waarde. In een week tijd verdampte er in totaal ruim $500 miljard uit de markt van bijna tienduizend cryptovaluta, zo blijkt uit data van Coinmarketcap.

Bitcoin op laagste niveau tegenover goud sinds februari

Goud versus Bitcoin

De koers van Bitcoin is de laatste jaren veel harder gestegen dan de goudprijs, maar de virtuele munt is ook veel volatieler dan het edelmetaal. Daardoor kan het interessant zijn beide beleggingen te combineren in een goed gespreide beleggingsportefeuille. De afgelopen jaren had Bitcoin een veel grotere upside, terwijl goud juist beter presteerde in tijden van stress op de financiële markten. Denk bijvoorbeeld aan de beurscrash van maart vorig jaar. De koers van Bitcoin en andere virtuele munten ging toen hard onderuit, terwijl de goudprijs bleef liggen. Het edelmetaal bleek op dat moment een betere veilige haven.

Disclaimer: Goudstandaard geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. 

De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van QuoteInspector en is vrij beschikbaar onder de Creative Commons licentie.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines