<<IMAGE_RIGHT>>Britse pensioenfondsen beleggen voor het eerst sinds 1950 meer in obligaties dan aandelen. Prominente London City fonds managers: 'Toen in 1950 het algemene besef kwam dat aandelen niet oneindig konden stijgen, (De zogenoemde 'cult of equity'.) heeft er ook een dergelijke switch naar obligaties plaatsgevonden'. De huidige switch van aandelen naar obligaties, welke in 2002 is begonnen, is de omvangrijkste schifting in marktbezetting sinds wijlen Geore Ross Goobey zijn legendarische speech hield over het geweldige potentieel van aandelen als een manier van inflatie gerelateerde groei in 1956. Dit betrof een massale switch van obligaties naar aandelen.
Alasdair Macdonald, verantwoordelijk voor de investment strategie bij Tower Watson consultants zei dan ook: ‘Dit is een keerpunt voor Britse pensioenen’
Alan Wilde, Hoofd van de Fixed Income and Currency afdeling bij Barings Private Equity voegde daaraan toe: De aandelen cultuur is dood en/of ligt op zijn minst aan de beademingsapparatuur sinds 2002 ten gevolge van de Dotcom bubble en boekhoudschandalen zoals die van Ahold en Enron in de V.S.

UK government bond investors give their view: 2010

Pensioenfondsen zijn langzamerhand de ommekeer aan het maken van aandelen naar obligaties in een poging de volatiliteit van aandelen te ondermijnen en gegarandeerde inkomensstromen te ontvangen om de pensioenuitkeringen te kunnen betalen. De Britse Pension Regulator, welke data meet van 6316 pensioenschema’s en 12 miljoen leden representeert, heeft verklaard dat Britse pensioenfondsen nu 42.3 procent van hun fonds in obligaties hebben belegd t.o.v. 38.5 procent in aandelen. Dit is de eerste keer dat dit orgaan heeft gemeten dat pensioenfondsen meer in aandelen beleggen dan obligaties.
Volgens de ervaren senior fonds managers is een dergelijke bezetting van aandelen en obligaties de eerste keer sinds de Ross Goobey speech in 1950. Toentertijd werden investeerders warm gemaakt voor het idee om in aandelen te investeren en deze mentaliteit is tot en met 2002 leidend gebleken.
Desalniettemin, leidt de recente honger van pensioenfondsen naar obligaties tot probleem voor pensioenschema’s omdat de grote vraag de obligatie-uitkeringen verlaagd. Als gevolg hiervan nemen de tekorten van de pensioenfondsen toe. Deze ontwikkeling heeft ook een aanbod tekort van staatsobligaties tot gevolg, voornamelijk inflatie-beschermende obligaties, omdat pensioenfondsen volgens de nieuwe richtlijnen minder riskante beleggingen moeten gaan doen.
Mr Macdonald verklaarde: ‘Het is interessant om te gaan zien of deze trend lang zou kunnen doorgaan vanwege het groeiende tekort aan index gerelateerde obligaties in Groot Brittannië.’
Met andere woorden: de traditioneel veilige havens geraken vol en barsten uit hun voegen.

Bron: FT.com