Britse Royal Mint heeft onvoldoende 2014 Sovereigns


De Britse Royal Mint heeft de vraag naar gouden munten onderschat, zo blijkt uit een kort artikel dat vandaag op Bloomberg verscheen. De Britse Sovereign, een gouden munt met een gewicht van bijna 8 gram en een zuiverheid van 22 karaat, is tijdelijk uitverkocht. Het gaat om de nieuwe 2014 serie, die nog maar net in productie is gegaan.

Het munthuis verklaart dat de munt is uitverkocht door een uitzonderlijk grote vraag en dat de productie van de munten wordt opgeschroefd om aan de vraag te kunnen voldoen. “Sinds de daling van de goudprijs zien we een toenemende vraag voor onze gouden beleggingsmunten. We zien nog geen tekenen van verzwakking in de markt.”, aldus het munthuis.

Britse sovereign

De Britse Sovereign, ook wel gouden pond genoemd, wordt al sinds 1817 in grote volumes geslagen door verschillende munthuizen over de hele wereld. Zo zijn er onder meer Britse ponden geslagen in Australië (Melbourne, Sydney en Perth), India (Bombay), Canada (Ottawa) en Zuid-Afrika (Pretoria). Het is een munt die door haar rijke geschiedenis wereldwijd erkend wordt. De munt heeft geen nominale waarde en ontleent dus uitsluitend waarde aan het gewicht aan goud, net als de Zuid-Afrikaanse Krugerrand.

Wanneer de nieuwe 2014 Britse Sovereign weer beschikbaar is, dat blijft vooralsnog onduidelijk. Dit nieuws bewijst dat de vraag naar fysiek edelmetaal nog steeds groot is, hoewel de verkopen van goud-ETF’s anders doen vermoeden.


De gouden Sovereign wordt al sinds 1817 geslagen