Britse Royal Mint verkoopt nieuwe zilveren munt voor £20


De Britse Royal Mint heeft een nieuwe zilveren munt gelanceerd die uitsluitend bestemd is voor de binnenlandse markt. De munt heeft de status van wettig betaalmiddel en vertegenwoordigt een waarde van £20. Dat is tevens de verkoopprijs van de munt, die in een oplage van 250.000 stuks geslagen wordt.

Deze nieuwe zilveren munten hebben dezelfde opdruk als de Britse sovereign, een populaire gouden munt die al sinds 1817 geslagen wordt door het Britse munthuis. De intrinsieke waarde van de zilveren £20 munt ligt lager dan de nominale waarde, want met een gewicht van 15,7 gram (ongeveer ½ troy ounce) en een zuiverheid van 99,9% bevat de munt ongeveer £7,50 aan zilver.

De Britse Royal Mint hanteert een maximum van drie munten per huishouden. Voor het Britse publiek is dat een uitgelezen kans, want de munt kan zonder waardeverlies als wettig betaalmiddel gebruikt worden. Mocht de zilverprijs in de toekomst stijgen, dan worden de munten vanzelf meer waard.

Nederlands zilveren muntgeld, zoals de guldens en de rijksdaalders die voor het jaar 1967 geslagen zijn, hebben door hun zilvergehalte van 72% ook een veel hogere intrinsieke waarde gekregen. Een oude gulden die tussen 1954 en 1967 geslagen is bevat omgerekend 4,68 gram puur zilver, wat met de huidige zilverprijs een intrinsieke waarde oplevert van €2,69. Dat is veel meer dan de €0,45 die u in 2002 kreeg voor guldens die na 1967 geslagen werden.

Mocht de prijs van zilver de komende jaren verder stijgen, dan is deze £20 zilveren munt van het Britse munthuis een leuke souvenir. Het munthuis verwacht dat er veel vraag zal zijn naar deze munt, vanwege de hoge nominale waarde en het populaire design.


Britse Royal Mint slaat 250.000 zilveren munten met een nominale waarde van £20.