Bundesbank maakt lijst van goudbaren openbaar


De Bundesbank heeft vandaag een gedetailleerde lijst gepubliceerd van alle goudbaren die onderdeel uitmaken van de Duitse goudvoorraad. Het goud van Duitsland ligt verspreid over vier verschillende locaties, namelijk Frankfurt, Londen, Parijs en New York. Van al deze locaties heeft de Duitse centrale bank een lijst gemaakt van de aanwezige goudstaven, inclusief de zuiverheid van iedere staaf.

De Bundesbank wil voortaan ieder jaar een nieuwe lijst van goudbaren publiceren. Duitsland heeft een goudvoorraad van ongeveer 3.384 ton, de tweede grootste publieke goudvoorraad ter wereld. Tegen de actuele goudprijs vertegenwoordigt deze voorraad een waarde van ongeveer €107 miljard, dat is ongeveer twee derde deel van de totale reserves van de Bundesbank. Ongeveer een derde houdt de centrale bank aan in de vorm van valutareserves.Verdeling Duitse goudvoorraad

Repatriëring

De Bundesbank heeft zich voorgenomen een groter deel van de goudreserve in eigen land op te slaan. Eind vorig jaar lag 35% van het edelmetaal opgeslagen in Frankfurt, 43% in New York, 13% in Londen en de resterende 9% in Parijs. In 2020 moet de helft van het goud in Frankfurt liggen, goud dat de komende jaren in verschillende tranches opgehaald zal worden uit Parijs (374 ton) en New York (300 ton).

Het is bijzonder dat de Bundesbank meer openheid geeft over haar goudreserve. Onder publieke druk kondigde de centrale bank begin 2013 haar plannen aan om meer goud terug te halen naar eigen land. En nu kan de bevolking ook precies zien welke goudstaven de Bundesbank op de verschillende locaties heeft liggen en wat de zuiverheid van iedere goudstaaf is. De volledige lijst bevat 2.307 pagina’s en is hier te downloaden als PDF (9 MB).

Duitse goudvoorraad

De goudreserve van Duitsland is de laatste jaren nauwelijks in omvang veranderd. Afgezien van een paar ton goud die de centrale bank jaarlijks beschikbaar stelt voor de productie van verzamelmunten en herdenkingsmunten verhandelt de Bundesbank geen goud. Uit het archief van Marketupdate haalden we een interessante grafiek over de omvang van de Duitse goudvoorraad van 1951 tot en met 2011.


Historisch overzicht Duitse goudvoorraad (Bron: Marketupdate)