Canadese munthuis ziet vraag naar goud en zilver sterk toenemen


De Royal Canadian Mint verkocht in het derde kwartaal van dit jaar veel meer gouden munten dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit het kwartaalrapport dat deze week naar buiten werd gebracht. In de maanden juli, augustus en september rolde er in totaal 323.400 troy ounce aan gouden Maple Leaf munten van de productieband, een toename van 135% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De laatste keer dat de Royal Canadian Mint in drie maanden tijd zoveel gouden munten verkocht was in het tweede kwartaal van 2013.

Ook de zilveren munten van het Canadese munthuis waren erg populair. In het derde kwartaal van dit jaar werden er een recordhoeveelheid van 9,5 miljoen zilveren Maple Leaf munten verkocht. Dat was 75% meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar, toen er 5,4 miljoen troy ounce aan zilveren munten van de band rolden.


Verkoop gouden munten naar hoogste niveau sinds tweede kwartaal 2012

Verkoop zilveren munten naar recordniveau gestegen

Daling goudprijs

Door de daling van de goudprijs en de zilverprijs besloten veel beleggers hun positie in edelmetalen verder uit te breiden. De vraag naar zilveren beleggingsmunten was vanaf juli zo groot dat verschillende munthuizen in het derde kwartaal nieuwe bestellingen moesten weigeren.

De tekorten aan zilveren munten hielden aan tot september, ondanks de lancering van een nieuwe goedkope beleggingsmunt van het Australische munthuis. Het tekort aan munten zorgde ook in Nederland voor langere levertijden en een oplopende premie ten opzichte van de zilverprijs.

Recordjaar

De vraag naar zilveren munten zal dit jaar waarschijnlijk weer naar een recordniveau stijgen. Het Amerikaanse munthuis heeft in de eerste tien maanden van dit jaar meer zilveren munten verkocht dan in dezelfde periode van vorig jaar, terwijl het Canadese munthuis in de eerste drie kwartalen van dit jaar haar productie met een kwart wist op te schroeven ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De Australische Perth Mint bracht met de zilveren Kangaroo een alternatief voor de Maple Leaf en de Silver Eagle op de markt. Ook deze munt wordt in grote volume geproduceerd.

De productie van zilveren munten is naar een recordniveau gestegen, maar gecorrigeerd voor de ontwikkeling van de zilverprijs gaat er nu minder geld om in zilveren munten dan in 2011. Voor goud liggen de bedragen vandaag de dag ook lager dan in 2011 en 2013.