Centrale bank Rusland: “Goud als 100% garantie tegen politiek risico”


Rusland voegt goud aan haar reserves toe omdat het edelmetaal volledig vrij is van wettelijke en politieke risico’s, zo verklaarde Dmitry Tulin van de Russische centrale bank tegenover Reuters. Dat is niet onbelangrijk, want ook bij de Russische centrale bank is men zich bewust van het risico dat hun financiële bezittingen op een dag geblokkeerd kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer het Westen zwaardere sancties oplegt aan Rusland inzake de kwestie Oekraïne.

“Zoals jullie weten breiden wij onze goudreserve uit, ook al zijn daar bepaalde risico’s aan verbonden. De goudprijs fluctueert weliswaar, maar daar staat tegenover dat het honderd procent gegarandeerd vrij is van wettelijke en politieke risico’s”, zo verklaarde Tulin van de centrale bank tegenover het lagere parlement van Rusland.

Volgens cijfers van de centrale bank beschikte Rusland begin mei over een goudvoorraad van 40,1 miljoen troy ounce, dat is 300.000 troy ounce meer dan een maand eerder. Het land heeft de afgelopen jaren stelselmatig goud gekocht en voegde in de eerste vier maanden van dit jaar al bijna 40 ton goud aan haar reserves toe. Dat terwijl het land ook al veel dollarreserves gebruikt heeft om de waarde van de munt te ondersteunen.

De Westerse sancties hebben nog geen invloed gehad op de valutareserves van Rusland, maar uit voorzorg heeft de Bank of Russia haar blootstelling aan Amerikaanse staatsleningen de afgelopen jaren drastisch teruggebracht.


Goud en valutareserves Rusland

Geblokkeerd

In 2008 werden bezittingen van de Russische centrale bank al eens bevroren vanwege een geschil tussen een Zwitsers bedrijf en de Russsiche overheid. In ruil voor levensmiddelen zou Rusland olie leveren, maar die belofte werd niet ingelost. Pas toen de centrale bank had aangetoond onafhankelijk te zijn van de regering werd de blokkade van de reserves opgeheven.

Door een groter gedeelte van de reserves aan te houden in fysiek goud maakt Rusland zich minder afhankelijk van de politieke wil van het ‘Westen’. De afgelopen tien jaar heeft Rusland haar goudreserve meer dan verviervoudigd, waaruit blijkt dat goud kopen al langer op de agenda staat bij de centrale bank van Rusland.