Centrale bank Rusland koopt meer goud van goudmijnen


De centrale bank van Rusland heeft dit jaar meer goud moeten kopen van binnenlandse goudmijnen, zo meldt Reuters. Door de Westerse sancties hebben de mijnen meer moeite om hun product in het buitenland te verkopen. Buitenlandse banken mogen nog wel goud kopen uit Rusland, maar durven door de sancties toch niet aan zaken te doen.

Het grootste deel van de goudmijnproductie van het land wordt in de regel verkocht aan Russische commerciële banken, zoals Sberbank en VTB. Die verkopen het goud vervolgens weer aan banken in het buitenland of aan de Russische centrale bank. Dit jaar zijn buitenlandse banken volgens bronnen van Reuters zeer terughoudend geweest met het kopen van goud uit Rusland, waardoor de centrale bank zich genoodzaakt voelde meer goud te kopen.

“Het is waarschijnlijk dat we een periode van stabilisering gaan zien wanneer de sancties zijn opgeheven, omdat de centrale bank dan waarschijnlijk zal stoppen met het kopen van goud”, zo verklaarde een vertrouwelijke bron tegenover Reuters.

Rusland was vorig jaar de vierde grootste producent van goud ter wereld met een jaarlijkse productie van 220 ton. De top drie van grootste goudproducenten wordt gevormd door China (420 ton), Australië (255 ton) en de Verenigde Staten (227 ton).

Centrale banken kopen meer goud

Volgens cijfers van de World Gold Council heeft Rusland dit jaar aanzienlijk meer goud aan haar reserves toegevoegd. Dit jaar kocht ze al bijna 115 ton goud, tegenover 77,5 ton in 2013 en 75 ton in 2012. Geen enkele andere centrale bank heeft de afgelopen jaren zoveel goud gekocht als Rusland. Sinds 2005 heeft het land haar goudvoorraad bijna verviervoudigd van minder dan 300 naar 1.150 ton.

Centrale banken begonnen vanaf het uitbreken van de financiële crisis in 2008 met een diversificatie richting goud. Centrale banken van de ontwikkelde landen stopten met de verkoop van het metaal, terwijl opkomende economieën meer goud aan hun reserves toevoegden. In de zes jaar van juni 2008 tot en met juni 2014 voegden centrale banken netto 1.800 ton goud aan hun reserves toe.

Volgens analist Nic Brown van Natixis hebben centrale banken een goede reden om een goudreserve aan te houden, namelijk als bescherming tegen worst-case scenario’s. “Het is zinvol om goud te hebben, voor het geval Rusland in een situatie terechtkomt waarin haar dollarreserves om wat voor reden dan ook niet meer te gebruiken zijn. Ze willen dan een alternatief kunnen gebruiken en het land heeft besloten de laatste jaren een grote voorraad goud aan te leggen”, zo voegde Brown eraan toe.

Gouverneur Ksenia Yudayeva van de Russische centrale bank zei onlangs dat de centrale bank de goudreserve kan gebruiken om te betalen voor de import van goederen, mocht dat nodig zijn.


Centrale bank Rusland koopt goud van goudmijnen