Centrale banken Rusland en Kazachstan kopen goud


Rusland en Kazachstan hebben in juli opnieuw goud aan hun reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het IMF. Ondanks het feit dat de goudprijs vrij stabiel is blijven de centrale banken van deze landen structureel goud kopen als diversificatie van hun reserves. De centrale bank van Rusland kocht 340.000 troy ounce van het gele metaal en heeft inmiddels een totale goudreserve van 35,5 miljoen troy ounce (ongeveer 1.140 ton) opgebouwd, zo schrijft de Wall Street Journal.

In 2005 begon Rusland structureel goud te kopen en met ingang van 2006 waardeert de centrale bank haar goud naar de marktprijs. Daarvoor werd een historische vaste koers gehanteerd die veel lager lag dan de marktprijs. Rusland koopt vrijwel iedere maand goud bij en heeft nu al meer dan drie keer zoveel edelmetaal als in 2005, toen de reserve kleiner was dan 400 ton.


Rusland heeft haar reserve sterk uitgebreid  (Grafiek van Tradingeconomics)


Ook Kazachstan voegde in juli geel metaal aan haar reserves toe. Het land kocht 45.000 troy ounce goud bij, waarmee haar totale reserve op 5,1 miljoen troy ounce uitkomt (~164 ton). Voor 2012 was Kazachstan vrijwel niet actief op de goudmarkt, maar sindsdien heeft ook dit land grote hoeveelheden goud van de markt gehaald. Sinds het begin van de financiële crisis heeft dit land haar goudvoorraad verdubbeld. De volgende grafiek laten de groeiende goudvoorraad van Kazachstan sinds 2012 goed zien.


Ook Kazachstan kocht de laatste jaren veel goud (Grafiek van Tradingeconomics)


Er waren ook landen die wat goud van de hand deden. Wit-Rusland verkocht 79.000 troy ounce en Turkije rapporteerde een daling van bijna 138.000 troy ounce goud in haar banksysteem. De Turkse centrale bank accepteert goud als onderpand voor commerciële banken en beschouwt hun goudreserves als onderdeel van de nationale goudreserve. Dat verklaart de explosieve stijging van de goudreserve van dit land.Turkije beschouwt sinds een paar jaar het goud van commerciele banken als onderdeel van de nationale goudreserve (Grafiek van Tradingeconomics)

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken kopen fysiek goud om een devaluatie van valutareserves op te kunnen vangen. Deze transitie heeft nog niet plaatsgevonden, maar centrale banken van verschillende opkomende economieën nemen het zekere voor het onzekere. Europese centrale banken hebben de laatste jaren vrijwel geen goud gekocht, maar dat komt omdat deze landen relatief gezien al over een enorme voorraad beschikken. Binnen het Eurosysteem is er al meer dan 10.000 ton goud. De VS heeft naar verluid ruim 8.000 ton goud liggen en koopt uiteraard geen goud. De Amerikaanse moet vertrouwen in de dollar uitstralen en zou haar eigen ruiten ingooien als ze besloot goud te kopen. Het feit dat de Amerikaanse centrale bank goud onbelangrijk acht blijkt uit het feit dat ze de reserve nog steeds waardeert naar de historische prijs van $42,22 per troy ounce. Dat terwijl centrale banken van het Eurosysteem en van de BRICS-landen erkennen dat hun valuta aan waarde kan verliezen ten opzichte van het gele metaal.