Centrale banken schroeven goudaankopen verder op

Centrale banken blijven onverminderd goud kopen, zo concludeert de World Gold Council op basis van nieuwe cijfers van het IMF. In de maand april kochten zij gezamenlijk 43 ton goud, een stijging van 8% ten opzichte van een maand eerder. Sinds het begin van dit jaar hebben centrale banken al 207 ton aan hun reserves toegevoegd, het hoogste volume voor deze periode sinds het begin van deze trend in 2010.

Volgens Krishan Gopaul geven centrale banken hiermee een bijzonder sterk signaal af, zeker als je bedenkt dat ze vorig jaar nog het meeste goud in vijftig jaar kochten. Ook opvallend is dat steeds meer landen actief worden op de goudmarkt. Sinds het begin van dit jaar zijn er al meer dan acht centrale banken die minstens een ton goud aan hun voorraad toevoegden. Zo zijn ook verschillende Oost-Europese landen aan het kopen. Polen deed een kleine aankoop, terwijl Hongarije haar voorraad repatrieerde en daarna vertienvoudigde.

Centrale banken voegen dit jaar recordhoeveelheid goud aan reserves toe (Bron: World Gold Council)

Centrale banken blijven goud kopen

Sinds het begin van dit jaar hebben Rusland, Turkije, China en Kazachstan het meeste goud gekocht, zo blijkt uit cijfers van het IMF. Deze landen hebben nog relatief weinig edelmetaal ten opzichte van hun totale reserves en zien het edelmetaal als vorm van diversificatie. Centrale banken houden een goudvoorraad aan als bescherming tegen valutarisico. Ook staat goud bekend als een veilig anker. Het kan immers gebruikt worden om een geldsysteem na een crisis opnieuw op te starten.

Voor de volledigheid moeten we ook vermelden dat er een centrale bank is die goud verkoopt, namelijk die van Venezuela. Dit land verkeert in een diepe economische crisis en heeft geen valutareserves om goederen te importeren. Ook kan ze haar leningen aan buitenlandse banken niet meer aflossen, waardoor het goud in de verkoop gaat. Duitsland verkocht in april ook wat goud, maar dat is bestemd voor de productie van verzamelmunten.