Centrale banken starten run op goud?


Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn. Het is Black Friday en dat betekent dat consumenten in de rij staan om spulletjes te kopen. We kennen allemaal de beelden uit de Verenigde Staten, waar de mensen vechten om de laatste flatscreen of spelcomputer te bemachtigen. Het is een vermakelijk fenomeen om naar te kijken, omdat we allemaal weten dat dit geen primaire levensbehoeften zijn.

Het wordt al anders als mensen in de rij staan voor essentiële goederen, zoals voedsel, schoon drinkwater of medicijnen. Of als mensen in de rij staan bij de bank om hun spaargeld op te nemen. We kennen deze beelden van de Grote Depressie, maar meer recent ook van de financiële crisis van 2008. Spaarders sluiten zich aan in de rij, in de hoop dat er geld uit de automaat komt als zij aan de beurt zijn. Op dat moment is een euro in je hand meer waard dan een euro op de bank.

Ik begin hierover omdat er achter de schermen ook een soort bankrun gaande is. In slow motion, waardoor het bijna niemand het waarschijnlijk heeft opgemerkt. Ook krijgt het maar weinig aandacht in de reguliere media, waardoor je de trend gemakkelijk zou kunnen missen. En dat is dat steeds meer centrale banken de laatste jaren hun goudvoorraden terughalen naar eigen land.

Centrale banken halen goud terug

In de afgelopen vijf jaar hebben Nederland, Duitsland, Polen, Oostenrijk en Hongarije een groot deel van hun goudvoorraad teruggehaald naar eigen land. Ook Roemenië is van plan goud terug te halen, terwijl de oud-premier van Slowakije deze week een oproep deed om de nationale goudvoorraad zo snel mogelijk te repatriëren. Het lijken allemaal losse incidenten, maar ze volgen elkaar in steeds hoger tempo op.

Dit gebeurt niet in een vacuüm, maar tegen de achtergrond van grootschalige goudaankopen door onder andere Rusland, China, Kazachstan, Turkije en nog een aantal andere landen. Centrale banken kochten vorig jaar al een recordhoeveelheid goud. De kans is groot dat dit record in 2019 opnieuw zal worden verbroken, geholpen door de monsteraankoop van 100 ton goud door Polen.

Vlucht naar goud

Deze trend werd ingezet na de financiële crisis, toen centrale banken zich bewust werden van de kwetsbaarheden van het internationale monetaire systeem.  Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen. Dit zijn niet mijn woorden, maar die van de Nederlandsche Bank. Ik schreef daar in mei al een artikel over, ruim een half jaar voordat het viral ging.

Steeds meer centrale banken halen hun goud weg uit het Verenigd Koninkrijk en New York. Je zou dit kunnen zien als een motie van wantrouwen. Het goud wordt in principe toch nergens voor gebruikt, dus waarom zou je het dan willen verplaatsen? Zijn er dan toch twijfels over de veiligheid van deze opslaglocaties?

Geen enkele centraal bankier zal dit openlijk zeggen, maar sommige politici durven wel een statement te maken. Zo ook Robert Fico, voormalig premier van Slowakije en leider van de grootste politieke partij in zijn land. Over het Slowaakse goud bij de Bank of England zei hij het volgende: "Ik garandeer je dat zodra er iets gebeurt, dat we dan geen gram goud terug zullen zien.”

Frank Knopers

Wilt u reageren op deze column? Stuur een mailtje naar contact@goudstandaard.com