Centrale banken voegen 193 ton goud aan reserves toe
Centrale banken hebben in de eerste helft van dit jaar gezamenlijk 193,3 ton goud aan hun reserves toegevoegd, zo schrijft de World Gold Council in een nieuw rapport. De lijst van landen die goud aan hun reserves toevoegden werd opnieuw aangevoerd door Rusland, maar daarnaast waren er ook veel andere centrale banken die hun toevlucht zochten in het edelmetaal. Zo voegden Turkije, India, Indonesië, Thailand en de Filipijnen dit jaar voor het eerst in lange tijd weer goud aan hun reserves toe.

Sinds het begin van 2017 heeft Rusland het meeste goud gekocht (383,3 ton), gevolgd door Turkije (125,8 ton) en Kazachstan (68,4 ton). Het meest opvallend is de afwezigheid van China, dat in deze periode helemaal geen edelmetaal aan haar officiële reserves heeft toegevoegd. In voorgaande jaren behoorde de centrale bank van China nog tot de grootste kopers van goud onder alle centrale banken.


Centrale banken voegden in de eerste helft van dit jaar 193,3 ton goud aan hun reserves toe (Bron: World Gold Council)

Diversificatie

Centrale banken met significante dollarreserves kopen goud als vorm van diversificatie, omdat het edelmetaal een negatieve correlatie heeft met de Amerikaanse valuta. Een andere reden waarom meer centrale banken voor goud kiezen is dat staatsobligaties van de meest kredietwaardige landen (vrijwel) geen rendement meer opleveren. Dat betekent dat ze vrijwel geen inkomsten mislopen door een deel van de obligatieportefeuille om te wisselen voor goudbaren.

Een andere reden waarom meer centrale banken goud kopen is dat er meer onzekerheid in de wereld is, bijvoorbeeld over de geopolitieke situatie en over de toekomst van het huidige monetaire systeem op basis van de dollar. Het voordeel van goud is dat het geen tegenpartij risico kent en dat het onder alle omstandigheden verhandeld kan worden. Juist in onzekere tijden zijn deze unieke eigenschappen van niet te onderschatten belang. De centrale banken van Oostenrijk en Hongarije noemden geopolitiek risico als reden om edelmetaal te repatriëren.


Veel centrale banken voegen sinds 2017 goud aan reserves toe (Bron: World Gold Council)

Multipolaire wereldorde

In de transitie naar een multipolaire wereldorde gaan landen mogelijk meer verschillende valuta gebruiken in het internationale handelsverkeer. Daardoor wordt het voor centrale banken minder vanzelfsprekend om valutareserves aan te houden die in dollars genoteerd staan. In deze overgangsfase zullen centrale banken naar verhouding meer goud willen aanhouden als neutrale reserve.

Momenteel houden centrale banken wereldwijd gemiddeld 10% van hun reserves aan in de vorm van edelmetalen. In Westerse landen ligt dat aandeel veel hoger, terwijl opkomende economieën overwegend valutareserves aanhouden. De World Gold Council verwacht dat de hierboven genoemde trends de komende jaren zullen aanhouden en dat centrale banken daarom het edelmetaal zullen blijven kopen als vorm van diversificatie.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines