China breidt goudmijnproductie verder uit

China is samen met India wereldwijd de grootste afnemer van goud, maar ook is China een grote producent van het gele edelmetaal. Bullion Street schrijft dat de goudproductie van China in 2012 403,05 ton bedroeg, een stijging van 11,7% ten opzichte van de 355 ton goud die in 2011 gewonnen werd. China was daarmee in 2012 opnieuw de grootste goudproducent ter wereld.

In de eerste maand van 2012 draaide de mijnbouwproductie van China al op volle toeren, want toen werd er maar liefst 30,1 ton goud gewonnen. Dat was 24,8% meer dan dezelfde maand van 2011. Daarvan was 24,6 ton afkomstig van primaire goudmijnen, de rest kwam uit de grond als bijproduct van andere Chinese mijnen.

China is nu voor het zesde jaar op rij de grootste goudproducent ter wereld. Gedurende deze periode heeft China haar goudproductie sterk opgeschroefd. Dat is niet vreemd, omdat het land in verhouding tot haar economische macht nog relatief weinig goudreserves in handen had.

Het meeste goud komt uit de regio’s Shandong, Henan, Jiangxi, Yunnan, Inner Mongolia, Gansu, Fujian, Hunan, Shaanxi en Anhui. Gezamenlijk waren deze regio’s goed voor 82,71% van de Chinese goudmijnproductie, aldus Bullion Street. Chinese goudmijnen behaalden het afgelopen jaar gezamenlijk een winst van 35 miljard yuan renminbi, omgerekend $5,6 miljard). Dat was slechts 4% meer dan in 2011.

Over de langere termijn zien we grote verschuivingen in de goudproductie. Zuid-Afrika, het land dat ooit verantwoordelijk was voor meer dan de helft van de wereldwijde goudproductie, verwacht dat de productie in 2013 opnieuw zal dalen. Ondertussen is een ander Afrikaans land, in dit geval Ghana, juist sterk in opkomst met een sterk groeiende goudmijnproductie.