China geeft nog drie banken vergunning om goud te importeren


China heeft aan drie banken een vergunning gegeven om goud te importeren, zo schrijft Reuters op basis van anonieme bronnen die vertrouwd zijn met de Chinese goudmarkt. Met deze drie erbij komt het totaal aantal banken met een vergunning uit op vijftien. De nieuwe deelnemers zijn Standard Chartered, Shanghai Pudong Development Bank en de China Merchants Bank.

Standard Chartered wordt de derde buitenlandse bank die toegang krijgt tot de markt die voorheen voorbehouden bleef aan Chinese banken. Eerder kregen het Britse HSBC en de Australia New Zealand Bank (ANZ) ook al een vergunning om goud te importeren.

China Merchart Bank en de Shanghai Pudong Development Bank zijn beide al actief op de Shanghai Gold Exchange (SGE), het belangrijkste handelsplatform voor fysiek goud in China. "We handelen actief op de SGE en wachten nu al meer dan een jaar op een licentie om goud te kunnen importeren", zo verklaarde een bron van de China Merchants Bank die anoniem wenst te blijven.

China stelt goudmarkt open

De Chinese regering geeft steeds meer banken toestemming goud te importeren. dit is onderdeel van de strategie om de goudmarkt verder te liberaliseren. Vorig jaar gaf de Chinese regering ook al toestemming voor de lancering van twee Chinese goud-ETF's, beleggingsproducten op basis van fysiek goud. Ook werd vorig jaar het tijdsbestek waarbinnen goud verhandeld kan worden verruimd, zodat de Chinese goudmarkt ook open is op de uren waarop er elders in de wereld goud verhandeld wordt.

China wil meer zeggenschap krijgen in de wereldwijde prijsvorming van goud en nodigde daarom verschillende buitenlandse banken, goudproducenten en smelterijen uit om deel te nemen aan de Shanghai Gold Exchange. In juni verklaarde de voorzitter van het handelsplatform dat China, als grootste producent en afnemer van goud ter wereld, haar eigen benchmark moet ontwikkelen voor de goudmarkt.

"De nieuwe importlicenties komen op een goed moment. Hiermee laat men duidelijk zien dat de Chinese goudmarkt toegankelijker wordt gemaakt, ook voor buitenlandse spelers", zo verklaarde en goudhandelaar uit Hong Kong tegenover Reuters.

Chinese goudmarkt

Door een groter aantal banken importvergunningen te geven kan er meer goud geimporteerd worden. Op dit moment lijkt daar niet zo veel behoefte aan te zijn, aangezien de Chinese import van goud uit Hong Kong en de vraag naar goud op de Chinese markt de laatste tijd wat gezakt is ten opzichte van de recordniveaus van vorig jaar. Vorig jaar importeerde China meer dan 1.000 ton goud. Doordat de goudprijs in korte tijd een duikeling maakte van meer dan 10% besloten veel Chinezen goud te kopen.


Nog drie banken krijgen licentie om goud te importeren in China